Seida Sohrabi Radikalismi ei palvele ketään

Kansainvälisen yhteisön on otettava ääri-islamilainen ideologia vakavasti

Kristittyjen pyhänä päivänä pääsiäissunnuntaina 21. päivä huhtikuuta yhdeksän ääri-islamilaista terroristia suoritti Sri Lankassa valtavaa tuhoa ja kärsimystä aiheuttaneen pommi-iskujen sarjan, johon on tämänhetkisten tietojen mukaan menehtynyt 350 henkilöä. Kuolleita lapsia on ainakin 45 ja loukkaantuneita on reilu 500 ihmistä. Näitä traagisia iskuja ja monia henkiä vaatineita islamin nimissä tehtyjä iskuja analysoidaan sanoilla syrjäytynyt, mielenvikainen tai rasismin kohteena. Ei pidä kieltää näiden tekijöiden vaikutuksia, mutta samaan aikaan on vastuutonta sulkea silmänsä tosiasioilta. On kuunneltava tekijöitä ja tiedettävä millä perusteella he terrorismia harjoittavat. Totesihan Sri Lankan puolustusministeri Ruwan Wijewardene tiedotustilaisuudessa suuren osan terroristeista tulleen hyväosaisista perheistä ja olleen korkeasti koulutettuja. On väärin kieltää sitä millä tavalla tiukan linjan islamilainen ideologia vaikuttaa ihmisten valintoihin ja siihen lopulliseen päätökseen, jossa on perusteltua räjäyttää itsensä tappaen niin monta ihmistä kuin mahdollista. Terroristeille jumalan nimeen vannominen on tärkeämpää kuin katoava maallinen elämä, sillä paratiisi on ikuinen. Onhan Isis todennut rakastavansa kuolemaa enemmän kuin me elämää.

Äärijärjestö Isis, jonka aikaisempien lähteiden mukaan kerrottiin tulleen kukistetuksi Irakissa ja Syyriassa on ottanut iskun nimiinsä. Jo vuonna 2017 varovaisemmat tarkkailijat varoittelivat edelleen Isisistä. Tarkkaavaisemmat ja lukeneemmat asiantuntijat ja tavalliset rivikansalaiset ymmärtävät, ettei Isis ole nimenomaan se kansainvälisesti tunnistettu maailmanlaajuinen uhka vaan ääri-islamilainen jihadistinen ideologia, jonka pohjana toimii salafismi. Ideologia ja näkemys, jonka mukaan muslimien on seurattava profeetta Mohammadin jalanjälkiä. Hurskaimmat ovat profeetan mukaan juuri ne, jotka elivät profeetan aikana tai muutama sukupolvi hänen jälkeensä. Jihadismin tutkija Atte Kaleva toteaa kirjassaan Jihad ja Terrori, että ”kaikkien salafistien yhteinen päämäärä on sama: islamin uskon puhdistaminen kaikesta ulkoisesta ja maallisesta vaikututuksesta sekä uskovien yhteisön, umman, palauttaminen siihen pyhyyden tilaan, jossa se oli profeetan ja hurskaiden esi-isien aikaan.” On hyvä tietää, että profeetta Mohammad oli paitsi hengellinen johtaja, myös nopeasti kasvavan muslimiarmeijan sotapäällikkö, joka keräsi joukkoja paettuaan Mekasta Medinaan. Valloitus ja islamin uskon levittäminen myös väkivalloin on uskonnon perustamisesta lähtien ollut keskeinen osa islamin uskoa. Tätä ideologista uskoa ja näkemystä toteutetaan myös nykypäivänä kaikkialla missä viattomia ihmisiä murhataan.

On hyvä muistaa, että maailmalla on paljon maallistuneita reformistisia muslimeja – hyvä niin – mutta valitettavasti itse islam ei ole käynyt reformia läpi kuten kristinusko aikoinaan. Niin kauan kuin islamin usko perustuu vain ja ainoastaan islamin uskon pyhiin lähteisiin Koraaniin ja perimätietoon on meillä ongelma. Tämän ongelman pystyy muslimiyhteisö ratkaisemaan puhdistamalla uskonnon kaikesta väkivallasta ja epäoikeudenmukaisuudesta ja vaatimalla aitoa muutosta. Asiat eivät nimittäin ratkea tosiasioita kieltämällä, sillä ne luovat vain lisää uhreja. Kuten kolumnisti Rajkumar Sabanadesan toteaa: ”Muslimeihin jatkossa kohdistuvat vastaiskut tulevat synnyttämään valtavan määrän tulisieluisia jihadisteja – juuri niin kuin terroristit toivoivatkin.” Ja sitä ei kukaan hyvä ihminen toivo.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

25Suosittele

25 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"On hyvä muistaa, että maailmalla on paljon maallistuneita reformistisia muslimeja – hyvä niin – mutta valitettavasti itse islam ei ole käynyt reformia läpi kuten kristinusko aikoinaan."

Moi! Mihin täsmällisempään kristinuskon läpikäymään reformiin kirjoittaja mahtaa viitata?

Tällä hetkellä kristillisessä maailmassa on käynnissä kiihtyvä ideologiseen ja poliittiseen radikalisoitumiseen liittyvä kehityskulku, joka on pantu merkille laajalti mm. ihmisoikeusjärjestöissä ja tieteellisessäkin maailmassa. Yhteydet äärioikeistoon ja oikeistoradikalismiin (mm. vastajihadismi) ovat kasvavissa määrin leimallinen piirre.

Käyttäjän SeSo kuva
Seida Sohrabi

Viittaan pääosin 1800-lukuun, en tähän päivään. Kirkon ja valtion erottamista vaadittiin monissa länsimaissa. Mm. John Locke. Valtio ja kirkko ei ole Suomessa täysin erotettu, mutta selvää on, että tilanne on eri Iranissa ja Saudi-Arabiassa verrattuna vaikkapa Ranskaan.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"Kirkon ja valtion erottamista vaadittiin monissa länsimaissa. Mm. John Locke."

En yhdistäisi tätä kuitenkaan oletettuun yleisempään itsensä kristinuskon sisällä tapahtuneeseen reformiin.

Edelleenkin maailman suurinta kristillistä kirkkokuntaa, roomalaiskatolista kirkkoa, johdetaan teokraattisesta valtiosta, Vatikaanista, käsin.

Eurooppalaisittain tarkasteltuna relevantimpi radikalisoituminen, joka muodostaa todellisen uhkan mm. naisten ja HLBTI-vähemmistöjen oikeuksille, koskee nimenomaan kristinuskoa. Tavoitteina on mm. homoseksuaalisuuden uudelleenkriminalisointi.

Tämä on valitettavaa arkea myös mm. USA:ssa ja Venäjällä.

Ks. esim.

https://www.epfweb.org/sites/epfweb.org/files/rtno...

https://www.opendemocracy.net/en/5050/revealed-tru...

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård Vastaus kommenttiin #5

Sinähän puhut/kirjoitat kristinuskosta samoin kuin Halla-aho islamista.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #5

Voipi olla, mutta misssä he tekevät Terrori-iskuja sen takia? Missä ovat Ase iskut vaikka homobaareihin, taisi yksi olla jossain päin Usaa, ja sekään ei tainnut liittyä Kristinuskoon mitenkään(?)

Ei aleta jauhamaan Kristinuskosta enempää. Kristinuskolla on karmea historia, enkä tahtoisi uusia samaa Islamin kanssa. Vaikka siltä tämä pahasti näyttää!

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #5

Paavi johtaa katolisten itsemurhapommituksia ja kardinaalit koordinoivat niitä Vatikaanista? Sveitsiläiskaarti kouluttaa Pietarin kirkon kryptassa itsemurhapommittajia?

Montako kristittyjen pommi-iskua tai terroritekoa on tapahtunut esimerkiksi viimeisen kuukauden aikana? Äläkä vaan yritä laittaa Uuden-Seelannin joukkomurhaa tähän kategoriaan, vaikka se terroriteko olikin. Ampujaksi epäilty mies, 28-vuotias Australian kansalainen Brenton Harrison Tarrant, ilmoittaa olevansa etno- ja valkoinen nationalisti sekä valkoisen ylivallan kannattaja. Eli ei huudellut Hoosiannaa tulittaessaan.

Nämä Loukosken jutut osoittavat puutteellista suhteellisuudentajua.

Käyttäjän SeSo kuva
Seida Sohrabi Vastaus kommenttiin #5

Sinulta katoaa nyt itse pontti. Ja kyllä, kristinuskollakin on paljon muutoksia tehtävänä. Mutta tästä ei ollutkaan siitä nyt kyse.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #11

Valtion ja kirkon eroa on ajettu koko valistuksen aika. Sitä kannattivat myös Yhdysvaltain ”founding fathers” Thomas Payne etunenässä.

Kristinuskon uudistamisesta saa kuka tahansa lausua mielipiteensä, eikä siitä tule rangaistusta. Minäkin olen kirjoittanut tänne Puheenvuoroon kirjoituksen, jossa ajan sitä, että uskonnollisilla argumenteilla ei ole sijaa modernissa yhteiskunnassa. Se löytyy tuosta:

http://maxjussila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269353-...

Kristinuskossa on ollut hyvin paljon reformaatioliikkeitä, islamista en tunne yhtään.

Kristinuskon nouseminen jonkinlaiseksi uhkaksi yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle samaan tapaan kuin islam, ei oikein vaikuta mahdolliselta eikä sellaista ole näkyvissä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #13

Väittäisin jopa että islamissa on ollut jo pitkään päinvastaista liikehdintää.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #16

Jossain täällä keskustelun lomassa muistuttaisin arabisosialismista. Siinähän oli juuri kyse maallistuvista muslimivaltioista, mm. Tansania ja Somalia. Nuo valtiot eivät olleet demokratioita - eivät ole edelleenkään - mutta otettakoon vain yhtenä esimerkkinä naisten pukeutuminen siellä silloin ja nyt.

Ongelmana maailmanpolitiikassa oli tietysti se, että väärä taho rahoitti näiden valtioiden kehitystä, mm. koulutuksen saralla. Islamin käännös konservatiivisempaan suuntaan on käsittääkseni vain muutaman vuosikymmenen takainen ilmiö, ja näissä jyrkkien liikkeiden synnytyksissä on ollut liuta kätilöitä länsimaista. Yksi hyvin iso ja muutama vähän pienempi lapsenpäästäjä. No se väärä taho kaatui ja ehkä hyvä niin, mutta nuo kätilöiden jäljet ovat nyt ongelmana. Ei vähiten viime pääsiäissunnuntaina Sri Lankassa.

On tietysti mahdotonta sanoa miten näissä entisissä arabisosialistimaissa olisi kehitys kulkenut kokonaisuudessaan jos uudistusaaltoja ei olisi tukahduttaneet (avustetut) sisällissodat ja ääriliikkeet - jyrkän oikean laidan islam länsimaisin termein ilmaistuna. Mutta tässä nyt joka tapauksessa ollaan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #11
Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski Vastaus kommenttiin #11

Voi olla, että pointti katosi johtuen omasta kristillisestä taustastani. Pahoillani.

Otsikossa todetaan, että kansainvälisen yhteisön on otettava ääri-islamilainen ideologia vakavasti.

Mitä tämä vakavasti ottaminen tarkoittaisi konkreettisesti?

Eivätkö esim. turvallisuusviranomaiset ota ääri-islamilaista radikalismia todesta?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #22

Minun mielipiteeni vain.. Mutta Jos Suomessa ne otettaisiin todesta, niin Moskeijat olisi ainakin kovemmassa tarkkailussa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #23

Millä tavalla toteuttaisit moskeijojen valvonnan? Poliisipartioita rukoushetkiin?

Sanon nyt vielä, että olen kanssasi samaa mieltä siinä, että ylipäätään ääriaineksien tarkkailua tulisi lisätä. Tarkkailun toteuttaminen virkapuku päällä ei taida tuottaa toivottua tulosta. Tarvitsemmeko erillisen muslimipoliisin?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Blogisti on tietenkin pitkälti oikeassa, mutta......

"
Niin kauan kuin islamin usko perustuu vain ja ainoastaan islamin uskon pyhiin lähteisiin Koraaniin ja perimätietoon on meillä ongelma. Tämän ongelman pystyy muslimiyhteisö ratkaisemaan puhdistamalla uskonnon kaikesta väkivallasta ja epäoikeudenmukaisuudesta ja vaatimalla aitoa muutosta. Asiat eivät nimittäin ratkea tosiasioita kieltämällä, sillä ne luovat vain lisää uhreja.
"

Ne väkivaltaisuudet ja epäoikeudenmukaiset löytyvät pyhistä teksteistään, jotka siis ovat erehtymättömiä. Se koko ajattelutapa pitäisi muuttua.

Siinä reformaation odottelemisessa mennee monella ikä ja terveys - joillakin turhankin konkreettisesti. Vaikea tietenkin löytää mitään hyviä ratkaisuja. Kunhan tunnistaa tilanteen, niin onhan se edes alku. Paremmin/yleisemmin ongelmat nyt tunnistetaan kuin aiemmin.
+++++ +++++ +++++

Toivotan onnea uskontonsa puhdistamiseen, mutta se on vaikeaa... kirjaimellisesta pyhän kirjan tulkinnasta puhdistettu uskontohan on useimmille tosiuskoville automaattisesti vääräuskoisuutta enkä ihmettele. Kiellettäisiin ne ikävät murhakohdat ja järjettömyydet.. Miten sen voisi tehdä, sehän on erehtymätöntä sanaa, niin ei siis voi tehdä tai paljon muuttuu.
Siinähän menee pohja pois koko uskolta, koska jos nuo kohdat eivät ole totta, niin miksi joku muu kohta olisi.

Kristinuskokin menettää kannattajia (tutuin esimerkki Suomen luterilaisuus), mm. koska sitä Raamattua nykyään voi tulkita miten huvittaa tai lähinnä mennään trendien mukaan. Ei siinä sitten kamalasti olla pois siitä ajatuksesta että tunnustaa ettei koko uskonnolla ole mitään pohjaa (pyhimmät tekstitkin voi sivuuttaa joten... ). Ja kun sille tielle menee, niin siinä menee taivaspaikka ja jumalkuvitelmat samassa ellei harrasta tehokasta mentaaliakrobatiaa.
Monet eivät halua menettää jumalkuvitelmaa tai toivoa taivaspaikasta - ymmärrettävää sinänsä. Maailmankuva mullistuisi aivan liian paljon, ja se on pelottavaa. Ei siis ihme mikäli monet muslimit kokevat vaikeaksi minkäänlaisen uskontonsa reformaation... sehän voi viedä uskon samalla. Monelta varmasti veisikin.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Yksi prosentti 1,2 miljardista on silti paljon radikaaleja muslimeja.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Itse uskon kyllä Jumalaan, mutta on tietysti selvää että raamattu on aikaan sidottu kirjakokoelma, eikä sitä tule tulkita kirjaimellisesti. Ihmisen elämä on kehitystä, ajattelu muuttuu ja niin se muuttui myös Raamatun kirjoissa ja on muuttunut valtavasti aina tähän päivään asti. Raamatun tulkintaan tarvitaan asiantuntemusta, esim. liioittelu oli valtavirtaa raamatun aikoina, mutta aikalaiset ymmärsivät kuitenkin mistä puhuttiin. Nyt me emme ymmärrä ja tulee väärintulkintoja tai ainakin halutaan ymmärtää väärin esim. vallantavoittelun vuoksi.

Uuden Testamentin Jeesus oli paljon aikaansa edellä, kohteli naisia, lapsia, sairaita ja vammaisia tasavertaisesti, mikä ei 2000 vuotta sitten ollut tavallista. Ihminen onnistuu usein pilaamaan myös hyvät asiat ylpeyden ja vallanjanon johdosta. Sanotaanhan että ylpeys on synneistä pahin koska se johtaa kaikkiin muihin pahoihin tekoihin.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Nämä kristinuskoa kritisoivat eivät huomaa erästä pikkuseikkaa että esim. Uusi avioliittolaki olisi mahdotonta muissa uskonnoissa, mutta ns kristityistä maissa se on mahdollista. On se"kauhea"uskonto

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Kristinuskon teologiassa historialliskriittinen raamatuntutkimus on kaikille teologeille ja pastoreille ja kirkon johtajille ja piispoille tuttua, eikä ketään tapeta, jos uhkaa epäillä neitseestä syntymää tai muuta vastaavaa. Islamissa kriittistä Koraanin tutkimista ei tietääkseni sallita. Tämä ylläpitää fundamentalismia, joka johtaa isisin kaltaisiin ilmiöihin. Ei todellakaan ole kyse jostain syrjäytyneiden ihmisten mielenterveyshäiriöistä pohjimmiltaan.
Kiitos blogista!
Ei voi kuin ihmetellä tämänkin blogin kommenteista huokuvaa kristofobiaa, tai paremminkin vihaa. Suhteellisuudentaju kadoksissa kokonaan. Tämä tietysti näkyy laajemminkin siinä, miten kristittyjen brutaali vaino maailmalla saa jatkua ilman että sitä pahemmin tuomitaan tai siitä melua nostetaan. Ilmeisesti suorastaan hyvä asia, että kristittyjä tapetaan, niin saadaan kristinuskoa pois päiviltä edes vähän?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ei kristinusko ole kokonaan päässyt eroon suhteellisuudentajuttomuudestaan: Neitseellistä syntymää vaaditaan kristillisissä piireissä tunnustamaan, vaikka historialliskriittinen raamatuntutkimus osoittaa sen olleen mahdotonta.

Uskontopohjainen yhteiskuntajärjestys on fundamentalismia. Pyrkimystä sellaiseen on Suomessakin. Ei kristittyjä Suomessa silti vihata. Kristillistä fundamentalismia vastustetaan niinkuin kaikkea mahdollista fundamentalismia on hyväkin vastustaa.

Kristittyjen tappaminen on ehdottomasti väärin, tehtiinpä sitä mistä tahansa syystä. Suurin osa Isisin uhreista on ollut muslimeja. Jokainen ääri-islamin uhri on yhtä merkityksellinen.

Ääritoimintaan on syytä suhtautua edelleen vakavasti.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Aina meriselitellään että huonot olot radikalisoivat "nuorisoa" ja ne on helppo saada värvättyä terroristien riveihin. Kuinkahan huonot olot mahtoi olla rikkaan maustekauppiaan lapsilla kun tekivät itsemurhaiskun?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Vitsihän onkin siinä,että terroristeja on koulutettu parhaissa kouluissa maailmalla ,koska ovat niiden miljonäärien poikia ,joten nämä sadut ovat sitä varten ,ettei suomalaisten epäilyt heräisi ajattelemaan koko systeemiä laajemmin ja VARSINKAAN sitä ,miksi suomi on laitettu tällaiseen rooliin eu:ssa tässä koko pelissä.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

En usko että köyhä ja syrjäytynyt suunnuttelee ja toteuttaa tällaisia tekoja. Köyhillä aika menee päivästä toiseen selviämiseen. Fanaattiset ihmiset osallistuvat terrori-iskuihin ja usein fanaatikot tulevat kuten mainitsit ns. hyvistä perheistä. Esimerkkinä olkoon vaikkapa WTC - Koulutettu väki toteutti iskut.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Uusimmissakin iskuissa pari toteuttajaa oli todella rikkaasta perheestä. Uskonto saa sekoitettua päät ovat ihmiset rikkaita tai köyhiä.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/ffb4703b-8158-...

On jopa suhteellisen yleistä että muslimien iskujen tekijät ovat olleet usein koulutettuja eivätkä erityisen kurjista oloista lähtöisin.

Se Muhammedin erehtymättömän esimerkin toteuttaminen johtaa turhan usein karmeisiin tekoihin. Esimerkki oli toki karmea, mutta monet uskovat sen olleen erehtymätöntä jumalan tahdon noudattamista. Seurauksia ei tarvitse arvailla... ne näkyvät jatkuvasti.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Hyvä kirjoitus Sohrabilta.

Blogihan muuten käsittelee islamia, eikä kristinuskoa. Ja sitä islaminuskon reformia saadaan kyllä odottaa varmaan seuraavat tuhatvuotta.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Jutut menee aina niin että "tekeehän ne muutkin".
Samalla saadaan vietyä keskustelua sivuraiteelle, pois itse vaikeasta asiasta.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Mikähän siinä on,ettei ennen eu:ta suomeen tuotu näitä uskonsotia noista maista vaan sinne lähtivät VAPAAEHTOISESTI rauhanturvajoukkoihin miehet ihan itse,ei näitä ikuisuussotia hihhulien välisiä täällä alettu ratkomaan,kuten nykyään.Nyt on jokaisen puolueen POLIITIKOIDEN muotiasiana olla joku "asiantuntija" näiden hihhulien keskenäisissä skapoissa,ja tulla ulos mainostamaan itseään sen varjolla.

Mikä on suomen ja suomalaisten osuus näiden klaani ynm.uskonsotien ,hihhulien syntyyn??Mitä suomi ja suomalaiset ovat velkaa näille hihhuleille?Mikä velvollisuus suomella tai suomalaisilla on es.isis taistelijoita rahoittaa (es.KELA joka on rahoittanut näitä taistelijoita))ja hoitaa näiden itse sinne lähteneiden ongelmia?Leikkasitte suomalaisten sotaveteraanien rahoista ja suomalaisten sos.turvasta 2012 jotta näille isis taistelijoille saadaan traumaterapiaa jne.kun PALAAVAT suomeen.Eli merkelinkään 2015-2017 EI todellakaan ollut mikään "yllätys".Ei poliitikot ja valtito voi pelleillä millään "yllätyksillä" ja varsinkaan,kun etukäteen oli jo varauduttu leikkaamaan suomalaisten rahoista.

Nythän suomesta on tullut yksi "taistelukenttä"näille kokoomuksen ja keskustan kutsumille vieraillekin,joiden uskonsotia eli klaanien ynm.hihhulien terroritekojakin ovat suomalaiset saaneet maistaa ja maksaa seurauksia oikeudenkäyntikuluina ja uhreille korvauksina.Mikä idea kokoomuksella oli,kun merkelin eli EU:N SUOSITUKSESTA teitte pakon,joka se ei ollut?Missä ne paperittomat ovat ,joista ette tiedä mitään,ja joiden joukossa on turvallisuhkia suomalaisille?

Mitä muuten suomen tehtävä on ratkoa näiden hihhulien sisäisiä ongelmia ja toimia sosiaalitoimistona siinä sivussa.On aivan sama mitä vihapuhejuttuja/rasistisatuja alatte vääntämään,tai uhkailemaan sensuurilla jne.kun suomalaisille koko jatkuva uskonsotien ynm.uskontojen aiheuttamat ongelmat kaatuvat niskaan maksajien roolissa,kun poliitikoiden aika menee eu käskyjä täyttäessä ja puuttuessa muiden valtioiden sisäisiin ongelmiin,suomalaisten kustannuksella.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvä kirjoitus. Kiitos.

Uskonnon evoluutioon Islamissa ei taida olla sijaa ?

Kivikautiselle uskonnolle ei saa antaa ymmärtääkseni liikaa tilaa yhteiskunnassa. Ts. Niissä valtioissa, missä kivikautiseen uskontoon nojaavat ovat saaneet reilusti jalansijaa on samalla väkivalta, terrori ja sekaannus lisääntyneet. Muslimien ( poliittisista ) tavoitteista en osaa sanoa, mutta jos uskonnon nimiin harjoitettu terrori jatkaa havaittua kasvuaan, niin eikö Euroopassa ja etenkin Suomessa pidä poliitikkojen tehdä vihdoinkin jotain ennalta estääkseen havaittava kehitys, vai luuleeko mm ssa Orpo, että Suomessa riittää, kun sanotaan kova sana topakalla äänellä. Missä konkretia ?

On käsittääkseni ihan sama, mikä jengi terrorisoi. Al-Qaida, Daesh, Boko Haram tms. Samaa läpimätää paskasakkia tekoineen. Kaikilla on yhteinen nimittäjä. Islam.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Islamist_ter...

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Kristinusko ei olisi koskaan noussut marginaaliuskontoa pidemmälle jollei rooman keisarikunta olisi antanut sille tukeaan. Protestantti-kristillisyys lähestulkoon kitkettiin pois ennenkö saksa antoi sille tukensa.

Tällä hetkellä missään päin lähi-itää ei ole aluetta jossa protestantti-islam voisi saada valtiollista tukea koska lähes jokaisessa muslimimaassa ylin valta on imaameilla ja he eivät siitä hevillä luovu

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Tuo meni kai toisin päin.
Protestantit erkanivat katolisesta kirkosta uskonpuhdistuksen yhteydessä.

Jos rinnastetaan niin islamista pitäisi erota jokin haara joka olisi tuo mainitsemasi "protestantti" - islam.

Islamialisuus jakautui jo varhaisessa vaiheessa sunnalaisuudeki ja shialaisuudeksi.

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

Hyvä blogi. Kiitos kirjoittajalle. Salafistinen islam on uhka koko ihmiskunnalle.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Toimittajat ovat neroja. Tällä kertaa asialla Talouselämä Sri Lankan terroriteoista:

”Eli oliko kyseessä kosto Etelä-Aasian kasvavaa muslimivihaa kohtaan?”

Kirkoissa taitavat käydä kristityt ja lomahotelleissa asuvat pääasiassa länsimaalaiset. Buddhalaisia ei kummassakaan taida liiemmälti oleskella, paitsi duunareina. Hinduja vielä vähemmän.

Suomalaista”dzournalismia” ylevimmillään.

https://www.talouselama.fi/uutiset/pommi-iskut-lam...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#26:
Alkaa hiljalleen kyteä epäilys, että laulujen sanoista voidaan päätellä, kenen leipää laulajat syövät.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Toimittaja on nimeltään Pia Mäkelä, logiikan tohtori.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #28

Logiikan tohtori? Tältä tohtorilta puuttuu realismin ja suhteellisuudentaju. Eihän kristityt muslimeita Kauko-idässä vaino, vaan buddalaiset ja hindut. Olen huomannut että nykyisin suhteellisuudentaju on kadonnut monilta, myös koulutetulta väeltä. Liittyykö se jotenkin itse koulutuksen laatuun tänä päivänä?

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Sivumennen sanoen jos blogin kirjoittaja olisi persu, niin täällä olisi ollut nämä pari kolme äärilaidan vasuria kiivaasti höpöttämässä taas natseista ja rasisteista. Mutta nyt ovat hiljaa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Vihervasemmisto noudattaa vaikenemisen taktiikkaa.
Jos he osallistuisivat äänekkäästi al-Taeen puolustamiseen, se vain lisäisi painetta heitä itseään kohtaan.
Ajatus on ilmeisestikin että ollaan mahdollisimman hiljaa ja odotetaan vain että pöly laskeutuu.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Islamhan on reformoitu, bahailaisuus on selvästi paranneltu painos islamista lähimmäisten kannalta. Valitettavasti vain valtavirtaislam on sen torjunut. Voisi olettaa, että milteipä sama kohtalo olisi muillakin islamin reformaattoreilla.

Ehkä Saudi-Arabian kuningas pystyisi tekemään halutessaan isohkoja uudistuksia? Tämä ajatus tulee siitä tiedosta, että Marokon kuningas on nimittänyt naispapistoa.
https://www.moroccoworldnews.com/2019/01/264885/mo...
Uudistusten tekijän tarvitsee olla riittävän arvostettu muslimiyhteisössä. Hyvä armeija taustana ei ole haitaksi.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Tutustuin bahai-uskonnon perusteisiin v. 1965 Canterburyssa, kun vuokraemäntä oli Iranista ja bahai, kuten toki lapsensakin. Mies oli jätetty Irlantiin eikä peräänsä huudeltu. Samalla tuli opiskeltua hieman farsia, mutta en päässyt paljoa vettä ja leipää pidemmälle. Jotain ehkä opin... suvaitsevaisuudesta. Koulussa oli muutama oppilas Iranista sielläkin, mutta ne kosketukset jäivät pintapuolisiksi. Yksi tyttökin oli, mutta veljien kanssa, joten eipä siitä muuta.
Paremmin tutustuin muutamaan opiskelijaan Thaimaasta. Uskonnosta ei keskusteltu mutta kulttuurista sitä enemmän. Muslimeja tuli toki vastaan kaduilla, Lontoossa etenkin, mutta ei intialaisessa ravintolassa ollut kylttiä kertomassa onko omistaja hindu vai muslimi - eli mistä maasta.

Jossain suuressa maailmassa sitten USA kävi pyhiä sotiaan kommunismia vastaan, Neuvostoliitto oli voimissaan, Kiina nousemassa.

Käyttäjän mikanter kuva
Mika Keränen

Täällä tunnutaan ymmärrettävän uskonnollinen reformaatio modernisaation ja yleisen maltillistumisen synonyymina, eikä siinä mitään, tähän suuntaan intuitio tavallisesti ajattelua ohjaa. Mutta jos nyt saivartelu sallitaan, niin todettakoon, että reformaatio uskonnollisessa mielessä ei välttämättä suinkaan tarkoita modernisoitumista vaan päinvastoin paluuta uskon (todellisille tai kuvitelluille) juurille karsimalla siitä kaikki myöhäsyntyisiksi ymmärretyt kasvannaiset.

Näin ymmärretty reformaatio on islamissa jo tapahtunut, ja se on nimeltään wahhabismi, Saudi-Arabian virallinen uskonsuunta. Wahhabiitteja ei suotta ole kutsuttu "islamin kalvinisteiksi", sillä kristillisen uskonpuhdistuksen geneveläiseen vaiheeseen perehtynyt tunnistaa saudi-islamista hyvin paljon tutunomaisia piirteitä, muutettavat muuttaen toki. (On asia erikseen, että kalvinismi johti sitten myöhemmin myös aitoon modernisaatioon, joka itsellään Jean Calvinilla tuskin oli ollut mielessään; vastaavasta kehityksestä ei wahhabismin kohdalla ole vielä nähtävissä merkkiäkään.)

https://fas.org/sgp/crs/misc/RS21695.pdf

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «valitettavasti itse islam ei ole käynyt reformia läpi kuten kristinusko aikoinaan.»

No noin 50 % kristityistä on edelleen roomalaiskatolisia, joten kristinuskokaan ei sikäli kokonaisuudessaan ole käynyt läpi reformia tai ainakaan itse Reformaatiota.

Katolisetkaan eivät tosin ole polttaneet moniakaan vääräuskoisia elävältä viime vuosisatoina. Militanteimmat kristilliset ryhmät taitavat olla juuri niitä reformoituja.

Kuten itse sanoit, "maailmalla on paljon maallistuneita reformistisia muslimeja" eli kyse on ensisijaisesti määrällinen ja toisaalta kulttuurihistoriallinen siinä, miten reformoidut kristilliset opit ovat vaikuttaneet katolisiin kulttuureihin. Niissäkin luetaan Raamattua nykyään äidinkielellä ja niin edelleen.

Siinä siten on tärkeä missio – reformaation tukeminen muslimiyhteisöissä. Sitä missiota mitä varmimmin haittaa se, että muslimien identiteettiä yhtenäistetään uhkaamalla kaikkia.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Katolilaisuus itsessään muuttui uskonpuhdistuksen myötä. Ei paljon mutta tekivät kyllä myönnytyksiä uskonpuhdistuksen paineen alla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset