Seida Sohrabi Radikalismi ei palvele ketään

Kuka saa harrastaa etnistä profilointia?

Ruskeat tytöt -median päätoimittaja Koko Hubara listasi 21.3.2019 pääkirjoituksessaan eduskuntavaalien "ruskeita" ehdokkaita. Hubara kritisoi eduskunnan kokoonpanon valkoista homogeenisyyttä ja tarjoaa ratkaisuksi ”ruskeiden" kansanedustajaehdokkaiden äänestämistä. Päätoimittaja lokeroi ihmiset ihonvärin perusteella ja maalaa meille "me-vastaan-he" -asetelman, jossa "he" ovat pahat valkoiset kantasuomalaiset. 

 

Hubara on oikeassa siinä, että eduskunnan kokoonpano ei ole heijastellut Suomen demografiaa. Pääkirjoitus ei kuitenkaan vastaa siihen, miksi edustus ei ole ollut optimaalinen. Syitä tulee etsiä paljon laajemmasta paletista kuin median sitoutumattomuudesta. Suurin syy lienee taloudelliset resurssit, sillä kansanedustajaehdokas joutuu laittamaan suuren määrän rahaa kampanjaansa. On myös hyvä muistaa, että Suomeen on vasta hiljattain tullut paljon maahanmuuttajia.

 

Hubara on yksi kovaäänisimpiä rasismin vastustajia. Siksi onkin kummallista, että hän itse sortuu karkeaan etniseen profilointiin. Hän lokeroi ihmiset ihonvärin ja taustan perusteella ja antaa ymmärtää, että vain kuvitteellinen "ruskea" on paras edustamaan toista "ruskeaa". Valkoinen ei siihen ilmeisesti hänen mielestään kykene. 

 

Olisimmeko hyväksyneet tilannetta, jossa kaikista homoseksuaaleista, vammaisista, ylipainoisista ja tietyn uskonnon edustajista olisi tehty oma listansa? Listoja voidaan kenties perustella monin eri tavoin, mutta Hubaran lista toimii hyvää tarkoitustaan vastaan. Meidän täytyy arvostaa ja kritisoida toisiamme ennen kaikkea osaamisemme, ajatustemme, arvojemme ja toimintamme perusteella. 

 

Voiko listalla olevia yhdistää mikään muu tekijä kuin tuo esineellistävä "rodullistettu" -termi? Onko mitään muuta, kuin Hubaran toimittama ihonvärin ja etnisyyden laadun mittaamiseen perustuva uhri-leima? Hubara on tosin ollut profiloinnissa valikoiva tai muuten huolimaton, sillä listalta puuttuu Kokoomuksen Rita Kostaman ja Joel Elmacin nimet. Tämä ei ole kuitenkaan kirjoituksen ongelmallisin asia. Ongelma on sen sanoma, jonka mukaan "ihonvärillä" on väliä.

 

Hubaran etninen profilointi ei edesauta rasismin kitkemisessä vaan toimii aivan päinvastoin. Pahimmillaan se herättää närkästystä ehdokkaita vastaan. Listaa voidaan käyttää myös rasistisiin tarkoituksiin. Lisäksi se luo toiseuden tunnetta meissä uussuomalaisissa. Kuten listaan päätynyt Binga Tupamäki toteaa: ”Henkilökohtaisesti minun toiseuden tunnetta ruokkii kaikista eniten se, että jatkuvasti halutaan korostaa kaikkien ulkomaalaistaustaisten erilaisuus valkoisista. En ole tähän asti eduskuntavaalikampanjassani kokenut tällaista esineellistämistä jonkun toisen identiteettipolitiikan hyväksi.”

 

Emme voi harjoittaa tekoja, joita emme muille salli. Yhteisten pelisääntöjen noudattaminen merkitsee sitoutumista tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen, jotka ovat yhteiskuntamme tukipylväät.

 

Kirjoittajat:

Ewa Tawasoli, Vihreiden kansanedustajaehdokas

Seida Sohrabi, Yhteiskuntavaikuttaja

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Hubara on yksi kovaäänisimpiä rasismin vastustajia. Siksi onkin kummallista, että hän itse sortuu karkeaan etniseen profilointiin."

Eikö tuo rotuerottelu tee Hubarasta itse rasistin? Miten rasisti voi olla rasismin vastustaja?

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Nykyisten sääntöjen mukaan vain valkoihoinen voi olla rasisti.

https://star.txstate.edu/2016/02/black-people-cann...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Muhammad Ali ei halunnut mustien menevän naimisiin valkoisten kanssa eikä toisinpäin. Kukaan ei syyttänyt häntä rasistiksi, mutta nyttemmin noita videopätkiä ja lausuntoja on vaikea löytää.

https://m.youtube.com/watch?v=D7Ka40KovVo

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kyllä minua on joissakin maahanmuuttajataustaisissa poliitikoissa pistänyt silmään se, ettei puhuta mistään muusta kuin etujen keräämisestä omalle ryhmällä ja ehkä uhriudutaan vähän. Fatbardhe Hetemaj on ollut aika selvä poikkeus tästä linjasta eikä blogisti Sohrabi ole hänkään ainakaan ollut uhriutumassa.
Jos sitten tarkastellaan suurimpia maahanmuuttajaryhmiä Suomessa, venäläisiä ja virolaisia, niin sieltä suunnalta ei ole kuulunut uhritumispuheita, jos nyt ei ole isommin poliittisia pyrkyreitäkään näkynyt. Viittannee siihen, ettei työperäisten maahanmuuttajien ole tarve uhriutua? Näin, vaikka venäläisten riesana on vanha ryssäviha maassamme.

Esimerkiksi somalit ovat Somaliassa ehkä rasistisinta porukkaa, mitä maa päällään kantaa. Olisikohan sieltä tullut Suomeen vain ne, jotka eivät ole rasisteja?

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Somalit näyttävät olevan niitä kovimpia uhriutujia, ja säälipisteiden kerääjiä. Eivät tunnu myöskään olevan suosittuja muiden Afrikasta tulleiden keskuudessa.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Onko niin, että matkalla Somaliasta Suomeen on rasismista parantava vaikutus.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Hyvä teksti, joka alleviivaa eräiden julkisten keskustelijoiden skitsofreenistä suhtautumista kysymykseen.

Jos ja kun kerran tavoite on, että ihonvärillä tai muilla vastaavilla ominaisuuksilla ei ole väliä, on melkoisen paradoksaalista perustaa argumentaationsa oman ihonvärinsä korostamisen varaan.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Kyllähän tälle on ollut tavallaan Suomessa pitkät perinteet. On tavallaan ironista miten esim. minun anoppi on niitä jotka ns. "äänestää aina naista". Koska se takaa jotain tasa-arvosta.

Toki ymmärrän myös sen, että jos ensin olettaa että on kategorioita, ihonvärin tai vakaumuksen kautta, niin niihin helposti keräytyy sosiaalista tauhkaa jota ei voi välttämättä ymmärtää jos ei ole sellainen itse.

Suhtaudun hyvin suurella epäilyillä hyväntahtoisien tyyppien puuhasteluun siitä mikä on homojen oikeuksille parhaaksi. Kyllä sitä pitää vähintään homoilta itseltään tiedustella.

Toisaalta jopa aivan viime päivien jutut evankelisluterilaisen kirkon sisältäkin vihjaa että uskonnottomien juttuja ei ehkä edes haluta tai vähintään ei osata ymmärtää. Aina kun joku kristitty tulee minulle kertomaan mikä minua saa ja ei saa loukata ja mihin on asiallista suostua ja mihin pitää suostua, niin concern trollaamiseltahan se vaikuttaa.

Kun ei heillä selvästi ole mitään kosketuspintaa siihen elämän konkretiaan joka kulminoituu esimerkiksi siihen että saa paskaa postissa. (Sain itse paskaa postissa pari viikkoa sitten.)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Minullekin tuli mieleen rinnastuksena tuo naisen äänestäminen mainitsemistasi syistä. Puolueista ainakin vihreillä on joku naiskiintiökin eri elimiin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Hubara on yksi kovaäänisimpiä rasismin vastustajia. Siksi onkin kummallista, että hän itse sortuu karkeaan etniseen profilointiin".

Oikeastaan tuo ei ole kovinkaan kummallista. On pikemminkin yleistä, että ihminen projisioi omat piirteensä ympäristönsä piirteiksi.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kokon näköä on tuossa Hubarassakin, ja minä jos kuka sen tiedän. Luin linkitetyn kirjoituksen ja kysyn: mitä ihmeen "ruskeaa" on Natalia Montosessa tai Svetlana Miettisessä, jotka esittäytyvät sinisten (sekin vielä!) ehdokaslistoilla itäisessä Suomessa?

Michelle Obama kertoo omaelämäkerrassaan ensikohtaamisesta aviomiehensä isoäidin kanssa Kenian takamailla. Vanha nainen katseli hetken suvun tuoretta miniää ja kysäisi: "Kumpi vanhemmistasi on valkoinen?" Michelle vastasi olevansa niin musta kuin Amerikassa voi etnisesti olla; molempien vanhempiensa mustista suvuista polveutunut chicagolainen. Mutta tarkkasilmäisen kenialaisen mielestä sellainen musta onkin epäilyttävästi vaalea!

Samassa kirjassa Michelle totesi Barack Obaman olleen julkisen uransa alkuvaiheissa vaikeasti määriteltävissä: "Liian valkoinen mustaksi, liian musta valkoiseksi." Ajatuksia sekoittivat myös Barackin harvinaiset kasvuympäristöt Havaijilla ja Indonesiassa.

Kannattaako noita lokerointeja edes yrittää, kun se joka tapauksessa on yhä vaikeampaa?

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Ruskeiden tyttöjen ulkomaalaistaustaisista kansanedustajista puuttuu ainakin kaksi nimeä:

Maria Guzenina, isä saksalainen, äiti venäläinen.
https://en.wikipedia.org/wiki/Maria_Guzenina

Anne Berner. Syntynyt sveitsiläiseen perheeseen Helsingissä.
https://en.wikipedia.org/wiki/Anne_Berner

Heidät on listalta unohdettu syystä tai toisesta.

En siedä toimittajia, kommentoijia ja asiantuntijoita, ketkä eivät osaa asiaansa ja kirjoittavat laaduttomia artikkeleja.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Hienoa, että et ”siedä toimittajia, kommentoijia ja asiantuntijoita, ketkä eivät osaa asiaansa ja kirjoittavat laaduttomia artikkeleja”. Ilman asiantuntevaa kommenttiasi olisin kuvitellut ettei Berner ole ehdokkaana eduskuntavaaleissa 2019.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Kommentoit osittain huti.

Kommenttini ei viittaa niihin kansanedustajiin ketkä ovat ehdolla. Heidät on listattu loppuun.

Kirjoituksessa on kappale, missä hän mainitsee tällä hetkellä eduskunnassa olevat ulkomaalaistaustaiset sekä kauden aikana lopettaneen ulkomaalaistaustaisen kansanedustajan.

Kirjoituksessa olleen määritelmän kautta (suora lainaus:“Sen mukaan suomalaistaustaisia ovat kaikki ne henkilöt, joilla vähintään toinen vanhemmista on syntynyt Suomessa. Ulkomaalaistaustaisia ovat ne henkilöt, joiden molemmat vanhemmat tai ainoa tiedossa oleva vanhempi on syntynyt ulkomailla”.) sekä Gutzenina että Berner ovat ulkomaalaistaustaisia.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #15

Huti tosiaan, kun kerran noin on. Pahoittelen.

Ovatko siis Anne Bernerin molemmat vanhemmat syntyneet ulkomailla? Isoisä kun asettui tänne 1935, ei asia vaikuta itsestäänselvältä. Nopealla googlauksella asia ei selvinnyt.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Hubara on yksi kovaäänisimpiä rasismin vastustajia. Siksi onkin kummallista, että hän itse sortuu karkeaan etniseen profilointiin."

Tuo on vain (feminismin uuden aallon) eri ryhmiin luokittelevaa feminismiä, jota kukaan täysjärkevä ei voi kannattaa ellei moraali sitten ole pahasti vääristynyt. Kisa siitä mikä ryhmä on eniten syrjitty, ja siten oikeutettu suurimpiin bonuspisteisiin, on kova.

Mitenkään toimintansa ei kyllä auta ihmisiä, luultavasti päinvastoin. Ikävää sinänsä, koska uskon näiden saavan kannatusta naiiveilta ihmisiltä, jotka menevät tunteella eteenpäin. Moinen energiahukka on sääli, koska sillä energialla varmasti voisi oikeastikin auttaa muita.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Kovaäänisille "rasismitoteemeille" on Suomessa kysyntää. Se on keino päästä julkisuuteen, samalla tavalla kuin "tavis" voi nousta julkkikseksi erilaisten tosi-TV -ohjelmien kautta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset