Seida Sohrabi Radikalismi ei palvele ketään

Vastine: On vastuutonta väittää, että Suomen yliopistoissa rehottaisi rasismi

28.2.2019 Anna-Sofia Nieminen julkaisi Helsingin Sanomien Elämä ja Hyvinvointi -osastolle jutun otsikolla ”Iski tosi kovaa päin kasvoja, kuinka paljon yliopistossa on rasismia”, sanoo 21-vuotias Brigita Krasniqi – professorin mukaan rasismia vähätellään tai ei edes tunnisteta. Uutinen antaa epärehellistä ja karua kuvaa suomalaisista yliopistoista. Vaikken halua vähätellä tai ottaa kantaa jutun päähaastateltavan Brigita Krasniqin mahdollisista kokemuksista arjen rasismissa, ovat hänen argumenttinsa yliopistoissa vallitsevasta rasismista ontolla pohjalla. On mielestäni kyseenalaista antaa näin irvokasta kuvaa Suomen yliopistoista opiskeltuaan alle vuoden yliopistossa.

Kosovolaistaustainen Krasniqi näyttää antavan rasismille oman merkityksensä, joka eroaa vallitsevasta ajatuksesta rasismista. Hän näyttää käyttävän termiä omasta subjektiivisesta näkökulmastaan käsin. Hänen esille nostamat esimerkit ei voida laskea rasismiksi. On esimerkiksi täysin luonnollista, että Suomen yliopistoissa opiskelee pääosin valkoihoisia kantasuomalaisia, sillä, vaikka yliopistoon on kaikilla mahdollisuus, on sinne vaikea päästä. Kuten päähaastateltava itse toteaa ”maahanmuuttajia tai heidän lapsiaan ei ole totuttu näkemään yliopistoissa”.

On myös tavanomaista, että arjessa tulee vastaan paljon kantaväestöön kuuluvia ihmisiä, jotka olettavat, että henkilö, joka tulee Välimeren alueelta, on muslimi. Onhan islam maailman toiseksi suurin uskonto, jota harjoitetaan laajasti Lähi-idässä ja osissa Balkania. Toki, onhan se joillekin ihmisille ärsyttävää tämän uskonnon olettaminen suorilta, mutta ei sitä rasismiksi voi kutsua. Korkeintaan tietämättömyydeksi.

Kuusi vuotta Turun yliopistossa opiskelleena maahanmuuttajataustaisena naisena voin todeta, etten ole kertaakaan kokenut rasismia yliopistolla. Ennakkoluuloja ja olettamuksia kyllä, mutta kuka niitä ei kohtaisi elämässä. Rasismia on kaikkialla, myös yliopistoissa. Silti on harhaanjohtavaa suurentaa tai kehittää ongelmaa, jota ei ole jutussa vakuuttavasti perusteltu. Se näyttäytyy sylkäisyltä vasten korkeakoulujen kasvoja, jotka tarjoavat meille laadukasta ilmaista opetusta, josta saamme nauttia koko elämämme. Meidän maahanmuuttajien myös on kohdeltava kantaväestöä kunnioituksella ja reiluudella, mikäli olemme sitä itsellemme vaatimaan.

Yhdestä asiasta olen kuitenkin samaa mieltä Krasniqin kanssa – maahanmuuttajia rajataan suomalaisuuden ulkopuolelle esimerkiksi ulkonäön perusteella. Ulkopuolelle jättäminen on rasistista ja se vaikeuttaa ihmisten kotoutumista. Kuten jutun toinen haastateltava vähemmistötutkimuksen apulaisprofessori Emmanuel Acquah Åbo Akademista toteaa, suomalaisuuden ulkopuolelle rajaaminen loukkaa maahanmuuttajia. Tähänkin kuitenkin totean, että olen kokenut vähiten suomalaisuuden ulkopuolelle rajaamista nimenomaan yliopistossa. Olen saanut olla yksinkertaisesti tasavertainen opiskelija, jolle on annettu samat mahdollisuudet taustasta riippumatta.

 

Seida Sohrabi

Kirjoittaja on tutkintoa vaille valmis valtiotieteiden maisteri Turun yliopistosta

 

Linkki HS:n juttuun: https://www.hs.fi/elama/art-2000006018144.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Matti Simonaho

"Ulkopuolelle jättäminen on rasistista"

Itsestään selvä pitäisi olla, että kun tunnusmerkistöltään fasismia ja rasismia sallii tulla maan rajojen sisäpuolelle kutsuen sitä virheellisesti "kulttuusiksi" tai "uskonnoksi", fasismi ja rasismi kasvaa maassa. Että tunnusmerkistöltään fasismia ja rasismia jättää maan rajojen ulkopuolelle, ei ole fasismia eikä rasismia - vaan niiden ja kaikkien niihin yhdistettyjen asioiden estämistä.

Jos Suomessa tänään esiintyy fasismia ja/tai rasismia, se on seuraamus syystä. Koskaan ei saa syyttää seuraamusta (rikoken uhreja) vaan syyllistä (rikollista).

Suomalaisilla on vuosisatojen kokemus rasismista ja fasismista: http://www.mielipiteemme.fi/index.pl?sivu=arvioint...

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

On vastuutonta väittää, että Suomessa ylipäätään rehottaisi rasismi, niin väittävät yleensä ne jotka rasismista hyötyvät, eli rasismilla ratsastajat. Eivätkö nimenomaan muslimit itse tieten tahtoen rajaa itseään suomalaisuuden ulkopuolelle. En oikein tiedä miten suhtautua käsitteeseen tietämätön puhuessasi tämän päivän suomalaisista, mutta jos puhuisit vaikkapa kuusikymmentäluvun suomalaisista se saattaisi olla lähempänä totuutta. Jos kuusikymmentä luvulla – puhumattakaan aikaisemmista vuosikymmenistä – tavalliselle suomalaiselle olisi kerrottu, että maailmassa on kansoja jotka pukevat naiset säkkiin, hän olisi pitänyt kertojaa sekopäänä.

Käyttäjän JussiJaatinen kuva
Jussi Jaatinen

Mielestäni iso ongelma on suomalaisten yliopistojen englanninkielistyminen. Vaikka kaikki yliopisto-opiskelijat osaavatkin ainakin jollain tasolla englantia, on hankalien asioiden omaksuminen kuitenkin helpompaa omalla äidinkielellä. Esim. Aalto-yliopistossa monet kurssit pidetään vain englanniksi. Luulisi tämän olevan jo perustuslain ja yliopistolain vastaista. Ei tulisi kuuloonkaan Saksassa tai Ranskassa. Suomalaiset yliopistot on perustettu ja rakennettu suomalaisille opiskelijoille. Ulkomaiset opiskelijat ovat lisänä, eivät pääasiana. Eri asia on erikseen järjestettävät maksulliset englanninkieliset kurssit.

T:Jussi Jaatinen

Väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Virkistävä kirjoitus. On valitettavaa, että monet koulutetut maahanmuuttajataustaiset nuoret naiset lähtevät hakemaan itselleen Suomesssa julkisuutta ja uraa suostumalla "rasismimannekiineiksi". Tällaisille on kysyntää, koska valtaosa esim. YLE:n toimittajista on vasemmistolaiia, ja he päättävät, kenet kulloinkin nostavat julkisuuteen. Fiksun oloiset ja sanavalmiit nuoret naiset ovat tietenkin erityisen kysyttyjä tällaisiin tehtäviin.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Kyllä Sohrabin blogissa oli paljon asiaa. Tuosta rajaamisesta sanoisin sen verran, että aika lailla juuri muslimit tuppaavat rajaamaan itseään valtaväestön ulkopuolelle. Sen näin hyvin Tukholman lähiöissä asuessani.

Ja tuo Krasnigi nyt on vaan tyypillinen fanaattinen vihreä feministi, joka näkee ja kokee kaiken rasismina, tuijotuskin on rasismia. Viime vuonnahan Krasnigi syytti myös Atte Kalevaa rasistisista kannanotoista, Kaleva taas harkitsi tutkintapyynnön tekemistä poliisille tuosta.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

"rasismiksi voidaan luonnehtia ”sellaisia valtaja alistussuhteita tuottavia ajattelu-, puhe- ja toimintatapoja, joissa jonkun
yksilön tai ryhmän oletettu tai väitetty ominaisuus, olipa se biologinen tai
kulttuurinen, esitetään olemukselliseksi ja muuttumattomaksi, ”. Anna Rastas 2007.

Usein myös, mutta ei aina, kielteisessä sävyssä.

Jos siis välimerellisen oloiselle joka on syntynyt Suomessa tai asunut täällä pitkään alkaa puhua englantia, koska olettaa tämän ulkomaalaiseksi, niin siinähän voi tehdä olettaa toisen olettaneen, ettei tämä voisi kuulua tiettyyn etniseen ryhmään (suomalaisiin) ulkonäön perusteella. Eikä siinä edes tarvitse mitään erityistä pahaa tahtoa olla ja tulee tuota itsekin tehtyä.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Minä en nyt ihan pääse keskustelun ytimeen. Ihminenhän on laumaeläin ja käyttäytyy luontonsa mukaan. Ei ihminen yksilönä ole rasismia keksinyt, se on tullut evoluution seurauksena ryhmäkäyttäytymisen mukana.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

On asiallista nostaa tämä asia esille. Allekirjoitan blogaajan näkemyksen, on turha lähteä tangentin suuntaan hutelemaan.

Itse toivoisin että maahanmuuttajille kieli- ja kotoutumiskoulutusta tarjoavien oppilaitosten asiaa katsottaisiin. Tampereella taannoin TE-toimiston kilpailutuksen voittanut TAKK on esimerkki laitoksesta jossa tutkiva journalisti saisi nopeasti päänsäryn - ja ison jutun juuren. Opettajat lajittelevat oppilaat etnisesti kiinnostaviin ja etnisesti ikäviin ryhmiin, heitellen jatkuvasti huulta ja käyttäen stereotypioita. Kaikki mitä Trump sanoo on amerikkalaisen vika, brexit on brittiläisen vika, naisten oikeuksien ongelmat ovat puolalaisen vika ja sitä rataa. Opetukseen ei juuri ole aikaa kun huomio keskittyy nälvimiseen opettajien tasolta.

Kilpailutuksen hävinnyt, edellinen tarjoaja sai kehuja opetuksen laadusta. TAKK saa isojen oppilasryhmien allekirjoittamia vetoomuksia asian korjaamiseksi. Ja mitä tekee tilaaja? Ei mitään.

Meillä tuskin on rakenteellista rasismiongelmaa oppilaitoksissa, mutta meillä on tutkimisen ja parantamisen varaa. ENNEN KAIKKEA meillä olisi tarve nostaa esille viranomainen joka tutkisi nämä ongelmat. Blogosfääri ei riitä.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Åbo Akademin case homonationalistisine gangesterismeineen on samaa tasoa pahkasian kanssa.

Onko yliopistoihin oikeasti pesiytynyt tuon tason puuhastelijoita tuhlaamaan meidän veroeuroja nollatason tutkimuksiinsa ja näkemään seinätapeteissakin rasismia ja "maskuliinisia valtarakenteita".

Millä tavalla tuo vie Suomea eteenpäin. Toivottavasti ihmiset jossain välissä heräävät tämän hulluuden keskeltä ja toteavat kaiken olevan vain pahaa unta.

Päällepäsmärinä Rhodesialainen (zimbabwelainen) feministikiihkoilija. Kysyin häneltä twitterissä mitä mieltä on valkoisten maanviljelijöiden kohtaamasta rasismista kotimaassaan.

Jostain syystä en saanut vastausta? Hän itse kyllä näkee (aiheetonta) rasismia joka paikassa. Ilmeisesti kolonialistinen rasismi (sana jota hän rakastaa) on sitä ainoaa rasismia ja valkoisen väestön kohtaama rasismi on hyvää ja oikeutettua.

Tätä samaa feminististä kiihkoa ja rasismin/maskuliinisten valtarakenteiden kuvitteelistsa olemassaoloa on ollut jo pitkään anglosaksisissa maissa ja etenkin USA:ssa ja Kanadassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset