Seida Sohrabi Radikalismi ei palvele ketään

Suomen johdon hiljaisuus Turkin hyökättyä Länsi-Kurdistaniin on tuomittavaa

Turkin armeijan joukot aloittivat hyökkäyksen Länsi-Kurdistaniin vajaat kaksi viikkoa sitten. Alue tunnetaan myös nimellä Rojava, joka on koko Syyrian rauhanomaisin ja demokraattisin alue. Alue on autonominen ja se syntyi de facto Syyrian sisällissodan aikana heinäkuussa 2012. Alue on pääosin kurdien hallinnassa. Juuri tämä on keskeinen syy Turkin hyökkäykselle Pohjois-Syyrian kurdialueelle – se pelkää kurdien vaikutusvallan kasvua omalla rajallaan, jossa asuu maailman suurin kurdiväestö.

Turkki, jolla on NATO:n toiseksi suurin asevoima Yhdysvaltain jälkeen on lähettänyt sotilaitaan Pohjois-Syyriaan ja aloittanut ilmahyökkäykset, jossa on kuollut satoja siviilejä. Turkin on todistettu tehneen yhteistyötä isiksen kanssa ja rahoittaneen äärijärjestön toimintaa. Järjestön, joka kylvi tuhoa Euroopassa terrori-iskuja tehtaillen ja jonka epäillään lähettäneen jihadisteja Eurooppaan levittääkseen ääri-islamia. Euroopan maat ja Yhdysvallat ovat kovasti pyrkineet tuhoamaan äärijärjestön, jota Turkki pitää elossa, sillä ISIS on sen taivaan lahja taistelussa kurdien vallan kasvua vastaan. Turkille itsenäinen Kurdistan on painajainen ja se on valmis tekemään mitä vain varmistaakseen, ettei ensimmäistäkään kurdivaltiota syntyisi sen rajan tuntumaan.

Yhdysvallat, EU ja YK:n turvallisuusneuvosto ovat olleet kovin hiljaa katsellessaan Turkin laitonta hyökkäykstä Afrinin kanttoniin, jota hallitsee isiksen vastaisessa taistelussa tunnetuksi tulleet kurdien YPG-joukot. Miksi EU, joka on vapauden ja rauhan soihdunkantaja ei ole voimakkaasti tuominnut Turkin julmaa sotatoimintaa, joka entisestään hankaloittaa Syyrian jo muutenkin sekasortoista pitkään jatkunutta sisällissotaa? Vastaus löytyy Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin vuonna 2016 antamasta puheesta: ”Kuunnelkaa minua. Jos menette yhtään pidemmälle, rajat avataan. Pitäkää se mielessänne” Turkki sijaitsee Euroopan rajalla ja se on EU:n puskurivyöhyke, joka erottaa Euroopan Lähi-idästä, josta on tullut viime vuosien aikana miljoonia turvapaikanhakijoita hakemaan turvaa. EU ei halua hallitsemattomia massamuuttovirtoja, joilla on kallis hinta niin taloudellisesti kuin turvallisuuden kannalta.

Suomen ulkopolitiikka on hyvin usein nojannut EU:n linjaan, erityisesti Venäjään liittyvissä kysymyksissä. Maamme on pieni ja se ei lähde tekemään harkitsemattomia päätöksiä. Hyvä niin. Kuitenkin Timo Soinin puhe Turkin suurlähettiläskokouksessa 11.1.2017 sisältää kohtia, jotka saavat monet kuulijat haukkomaan henkeä. Soini muun muassa toteaa puheessaan, kuinka Suomi ja Turkki harjoittavat kansainvälisillä foorumeilla rauhanvälitystä ja että maat jakavat samat perustavanlaatuiset demokraattiset arvot. Kun katsoo Soinin puhetta nykyvalossa, jossa Turkki on aloittanut sotatoimet kurdeja vastaan ja tekee yhteistyötä äärijärjestön kanssa, ei voi olla kuin eri mieltä ulkoministerin kanssa.

Suomen johto ei ole pitänyt ääntää Turkin aloitettua sotatoimet Länsi-Kurdistanin Afriniin. Opposition suunnalta olemme tosin kuulleet puheita ja kurdit ovatkin laajoissa mielenosoituksissaan kiittäneetkin Suomen vasemmistoa tästä. Helsingin eilisessä mielenosoituksessa kiitettiin erikseen vasemmistoliiton Li Anderssonia, joka vaatii hallitusta tuomitsemaan Turkin hyökkäyksen Afriniin.

Suomen kurdit ovat maamme yksi suurimmista vähemmistöryhmistä. Maassamme asuu reilu 12 000 äidinkielenään kurdia puhuvaa henkilöä. Suurin osa Suomen kurdiaktiiveista toimii joko SDP:ssä tai vasemmistoliitossa, jotka eivät ole tällä hetkellä hallituksessa. Johtavien puolueiden Kokoomuksen ja Keskustan on hyvä pitää mielessä, ei vain oikeudenmukaisuudesta, mutta myös kannattajajoukkojaan silmällä pitäen, että on hyvä pitää ääntä silloin kun nähdään vääryyttä. Turkki tekee vääryyttä ihmisyyttä vastaan. Hyökkäyksessä Afriniin on etnisen puhdistuksen sävyjä ja tätä Suomen ylimmän johdon pitäisi tuomita.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

33Suosittele

33 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Kurdien asema ei herätä kateutta. Mutta oman valtion rakentaminen olemassaolevien valtioiden alueille ei voi tietenkään saada Suomen valtion virallista tukea.

Emmehän kunnolla tue edes Palestiinan valtion syntyä elinkelpoisena valtiona, vaikka alue oli jo palestiinalaisten asuttama juutalaisten alkaessa siirtää väkeään sinne.

Molemmissa on syynä väärin johdettu itsenäisyystaistelu. Hajanainen erimielisten heimojen käymä sissisota, terrori ja avoin sota eivät johda minnekään. Kurdien kannattaa ottaa oppia siionisteista miten peli pelataan ja voitetaan pienilläkin resursseilla. On käytettävä älyä vielä enemmän kuin väkivaltaa ja tunnetta.

Turkissa kurdit ovat toimineet erittäin typerästi taistellessaan väkivalloin Turkin hallintoa vastaan. Sellaiseen taistoon ei kannata ryhtyä, jota ei pysty voittamaan. On käytettävä muita keinoja. Turkki käyttää nyt hyväkseen niitä virheitä, joita kurdit itse tehneet. Siksi ei kurdeja tueta nykyistä enempää.

Kurdien toimet johtavat vain siihen, että he saavat vastaansa kaikki alueen harvainvaltaiset valtiot eli Turkin, Syyrian, Irakin ja Iranin. Eikä kukaan tule auttamaan.

Käyttäjän SeSo kuva
Seida Sohrabi

Juha,

KIrjoituksessani ei ole vaadittu Suomea tai mitään muutakaan maata tai tahoa tunnistamaan Kurdistanin valtion olemassaoloa. Kyse ei ole siitä. Katso otsikko uudelleen.

Juha Hämäläinen

Otin vapauden kirjoittaa laajemmin kokonaisuudesta. Olen samaa mieltä siitä, että Turkin toimet Syyrian puolella rajaa ovat tuomittavia.

Kyse on vanhasta NATO-valtiosta. Ihmettelen mikseivät muut NATO-valtiot pysty Turkkiin vaikuttamaan. Kummallinen puolustusliitto.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #17

Tuohan on ihan normaalia NATO-puolustusta. Rauhanturvaamisen piikkiin menee.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Aseellinen hyökkäys kurdeja vastaan on tuomittava. Turkki ylivoimainen. Siihen Suomen valtiojohto voisi sanoa sanansa. Turkki ei ole demokraattinen. Turkin johtaja ei ansaitse erityistä kunnioitusta. Vieläpä rakentaa yltiömäistä palatsia itselleen.

Kurdit ovat kärsineet eri valtioiden alaisuudessa. Heille kuuluu oma valtio. [Tai ainakin turva ja autonominen alue.]
He olivat kukistamassa Isisiä.

Käyttäjän SeSo kuva
Seida Sohrabi

Tätä juuri Esko. Eli jotain voisi valtiojohto sanoa, tästä Turkin hyökkäyksestä, joka kohdistuu myös laajasti siviiliväestöön.

Juha Hämäläinen

Minäkin käytin hetken aikaa Erdo-kaanin tekemisien miettimiseen: https://blogit.kansalainen.fi/turkki-kurdit-ja-syy...

Tuo herra on vaarallinen kaikelle ympäristölleen, mutta EU neuvottelee vieläkin toivoen, että Nato-kumppani järkiintyy ja siinä on syy miksi Suomen herrat pitää turpansa kiinni.....Koirat kun ei hauku jos isäntä ei käske!

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

Niin, EU:lla ja Turkilla kun on sopimus pakolaisten jäämisestä Turkkiin leirille. Ei haluta suututtaa Turkkia. Surkeata.

Kristian Kardén

Ihmettelen edellisen kommentin mainintaa sionisteista. Israelin resurssit ovat tuskin vähäiset; ydinase, aseellinen sekä muu rahallinen, ehdoton tuki USA:sta takaavat sen säilymisen Lähi-idän voimakkaimpana valtiona. Eikä mitenkään voi väittää Israelin käyttävän älyä enemmän kuin väkivaltaa tai tunnetta; jälkimmäisiinhän perustuu koko Israelin apartheid-politiikka.

On myös pidettävä erillään Syyriassa asuvat kurdit, jotka pyrkivät elämään sotaa käyvässä maassa mahdollisuuksien mukaan rauhanomaisesti, tosin taistellen USA:n joukkojen rinnalla Isis:tä vastaan, ja toisaalta Turkin oma kurdiväestö, joista osa kuuluu PKK:hon. Turkki on tässä tilanteessa asettunut jopa NATO-kumppaniaan USA:ta vastaan.
(https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-...)

Juha Hämäläinen

Minulle näemmä osoitit kommenttisi.

Siionistit olivat kaikkea muuta kuin vahvoilla ennen ja jälkeen sodan. He käyttivät järkeään ja pitivät lännen suurvallat puolellaan tiukan paikan tullen. Nykyään he ohjaavat jo USAn valtiojohtoa eivätkä edes yritä tätä piilotella. Jos tämä ei ole osoitus älyn käytöstä niin mikä on.

Edellisen lisäksi siionistit käyttävät väkivaltaa. He voittivat maansa hallinnan jo 60-luvulla. Mitään mahdollisuutta ei ole enää palestiinalaisten valtion perustamiseen. Se aika meni jo.

Kurdit ovat tekemässä samoja virheitä kuin palestiinalaiset. He eivät toimi yhdessä eivätkä hallitusti. Heidän tavoitteensa vaihtelevat heimosta toiseen. Toiset haluavat kurdivaltion, toiset itsehallinnon. Lisäksi näitä haluja on kurdeilla neljässä maassa. Ei sellaisesta sotkusta mitään tule. Valtioita ei pystytetä pelkällä tunteen vimmalla.

Soisin kurdeille oman maan, mutta oltava realisti näin se ei onnistu.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Mielestäni se tapahtui 1948.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #11

Niin Israelin siionistivalta saatiin lukittua vasta arabien ja erityisesti Egyptin joukkojen tuhoamisen jälkeen. Siihen asti oli siionistien valta banaaninkuoren päällä faktisesti.

Käyttäjän SeSo kuva
Seida Sohrabi

Lopussa toteat viisaita sanoja. Valtion perustamista tosiaan tämä kirjoitukseni ei niinkään käsittele, vaikka toki kurdeille kuuluu oma itsenäinen valtio.

Käyttäjän Juha-PetriJantunen kuva
Juha-Petri Jantunen

Turkin tuomitseminen tappaisi suomen NATO-option

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Tässä se, jokainen meistä tietää tämän. Turkin presidentti Erdoğan on euroopan kiristäjä.

Ihmettelen. Turkki on jo hypännyt Venäjän vaikutuspiiriin, miksi Turkkia pitää vetää mukana Natossa.

Ilmeisesti pitää luoda uudet tukikohdat Turkin ympärille, niitä voitaisiin perustaa kurdien hallitsimille alueille, ehkä.

Käyttäjän eskotnurminen kuva
Esko Nurminen

#7 Ei niillä ole yhteyttä. Nykytilanne - Turkin hyökkäys - on ristiriitainen myös USA:lle.

Käyttäjän Juha-PetriJantunen kuva
Juha-Petri Jantunen

"Uuden jäsenmaan liittyminen Natoon edellyttää, että liittymisprotokolla hyväksytään jokaisen jäsenmaan parlamentissa."
http://www.finlandnato.org/public/default.aspx?nod...
Kun Turkilla on jotain hampaankolossa Suomea vastaan ja Venäjä tarjoaa porkkanaa, Turkki tulee torppaamaan Suomen jäsenyyden

Juha Hämäläinen

Näin toimivat kaikki salaseurat.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juu ristiriita on. Eihän siitä ole vissin vuottakaaan kun CIA & kumpp. yrittivät vallankaappausta Turkissa.
Hieno homma tuo NATO. ;)

Henry

Käyttäjän HannuRissanen kuva
Hannu Rissanen

Pystytetään Lappiin Norjan, Ruotsin ja Suomen alueelle vapaa saamelaisten autonominen alue malliksi Turkille, Irakille ja Iranille. Kurdit pystyvät nyt hoitamaan omia asioitaan paremmin kuin muut. Olisi myös Turkin etu jos raja saadaan rauhoittumaan.

Käyttäjän Juha-PetriJantunen kuva
Juha-Petri Jantunen

Venäjähän ilahtuisi Samilandiasta ja vapauttaisi sen pikapuoliin

Käyttäjän HannuRissanen kuva
Hannu Rissanen

Venäjähän hyökkäisi Natoa vastaan vapauttaessa Saamilandiaa, sillä Norja on mukana Natossa. Siis helpommin vapauttavat Suomen kuin Saamilandin. Saamiland olisi hieno veto ulkopoliittisesti, pohjoiselle yhteydelle ja yleensä talouden elvyttämiselle pohjoisessa. Edes osa meidän alaa olisi Natossa.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Odottaisi YK:n reagoivan ko. hyökkäykseen... ainakin turvallisuusneuvostolta jokin ponsi, ja vaikka pommituksia hyökkääjää vastaan.

Niin ja jokainen meistä voi vaikuttaa asiaan boikotoimalla Turkkia lomamatkojensa osalta.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

YK on hampaaton tiikeri. Veto-oikeus on tehnyt YK:sta tehottoman, niin kauan kuin tämä oikeus on yhdelläkkän valtiolla.

YK on tehoton, eli turha kuluerä maailmassa, jos päämaja ei olisi New Yorkissa koko järjestö olisi lakkautettu kauan sitten.

Käyttäjän SeSo kuva
Seida Sohrabi

Tavallinen ihminen voi vaikuttaa asiaan boikotoimalla Turkin lomamatkoja, joka varmasti saa päättäjät ja kansan siellä heräämään. Money talks, as they say.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Jos saataisiin edes EU:n jäsenvaltioiden tasolla Turkkiin suuntautuviin matkoihin kattava kansalaisboikotti aikaan, se herättäisi maan päättäjät. Lähtökohtaisesti tällaiselle voi olla mahdollisuuksia, sillä kurdeja kunnioitetaan ja arvostetaan moniaalla. Vaikka Turkin rantalomakohteet eivät tyystin tyhjenisi Euroopan maiden asukkaista (en usko hevin boikotin tiiviyteen, sillä osaa ihmisistä ei kiinnosta Turkin aggressio ja osa ajattelee vain matkan halpuutta), riittävä lovi Turkin matkailutuloihin ajaa saman asian ja kenties Unionin jäsenvaltioista ainakin jotkut heräävät.

Saksassa on suuri kurditaustainen väestönosa eikä se suinkaan ole ainoa, jossa kurdeja asuu paljon. Saksan mainitsen siksi, että kolmisen vuotta sitten Saksa sanoi, että se ei anna KRG:lle sotilaallista (aseistus ja koulutus) tukea, mutta varsin pian juuri siitä tuli Unionin jäsenvaltioiden merkittävin KRG:n tuki, vaikka se myös lopetti tukensa ilmoituksella KRG:lle ja kansainväliselle yhteisölle. Saksa ilmoitti pari viikkoa sitten, että se ei uudista Turkin asevoimien lähinnä Leopard 2 -perustaisia panssarivaunuja (oletan 2A4:stä 2A6:een, jollaisia Suomi hankki Hollannista). Turkkihan on menettänyt jo aikaa sitten Pohjois-Syyriassa runsaat 50 panssarivaunua ja tämänhetkisestä saldosta en tiedä - jostakin kuitenkin kertoo se, että kaikesta sotilaallisesta ylivoimasta huolimatta tunkeutujan eteneminen Afrinissa kangertelee. Tällä hetkellä muuten Saksan KRG:lle toimittamat MILAN-maataisteluohjukset tekisivät hyvää jälkeä Turkin panssarivoimille ja Turkki pohtisi uudestaan, kannattaako uhrata koko panssarikalustoaan ja ottaako kantaakseen häpeän, että suuri ja hyvin varusteltu armeija ei sitten voinut mitään YPG:lle.

Arvostan niitä kaikkia taistelijoita, jotka niin Syyriassa kuin Irakissakin ovat taistelleet YPG:n/SDF:n ja toisaalla KRG:n (ja muiden kurditoimijoiden) riveissä. Heissä on nimenomaan länsimaalaisia, mutta myös oikeudentuntoisia ihmisiä muualtakin, muistakin maanosista.

Aika kansainvälisen boikotin on nyt, kun tapahtuu ja itse asiassa kansainvälinen turkkilaistuotteiden ja Turkin matkojen boikotti edesauttaisi myös Turkin oikeusvaltio- ja ihmisoikeustilannetta - nythän maan tiedotusvälineiden vapaus on kuollut kirjain, oikeuslaitos kuin myös yliopistolaitos puhdistettu itsenäisesti ajattelevista ja armeija, joka on pitkään taannut sekulaari(hko)n valtion jatkuvuuden, on saanut sisälleen islamistisen koulutuksen tarjontaa.

Kansainvälinen, kansalaistaustainen, boikotti herättää - lopulta myös Suomen ulkoasiainhallinnon päättäjät, kun riittävän moni muu länsimaa rohkenee ensin tuomita Turkin toimet - ja herätys toimii molempiin suuntiin: niin Turkin kuin omille länsimaisille päättäjillemme. Tällä hetkellä Turkin johto olettaa olevansa vahvoilla, koska Venäjän kanssa tietty intressien kohtaaminen on toteutuva tosiasia, Unioni tukee muutamilla miljardeilla Turkkia, että se "hoitaa" maansa sisällä pakolaisasioita eli Turkilla on peukaloruuviote länsimaista: avata yksipuolisesti rajat länteen miljoonille ihmisille.

Pahoittelen, pitkä ja polveileva, laajeneva kommentti, jossa lähtökohta oli boikotti. Siihen: teksti ja se ainakin ruotsiksi, saksaksi, italiaksi, ranskaksi, espanjaksi, englanniksi ja tietty suomeksi. Samanaikainen levitys FB:lla, sähköpostilistoin, jäsenvaltioissa mielekkäille puolueille ja järjestöille informoiminen. Myös ruohonjuurelta päättäjiin asti eteneminen on mahdollista - kun aika ja tilanne on kypsä.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

MH: "Odottaisi YK:n reagoivan ko. hyökkäykseen... ainakin turvallisuusneuvostolta..."

Ranska reagoi ja tahtoi turvallisuusneuvoston koolle. Muutamaa päivää myöhemmin maan ulkoministeri kertoi sovinnollisin sanakääntein, miten Turkilla on sen mukaan oikeus puolustaa itseään ja sen sellaista.

Syrie : offensive turque contre les Kurdes, Paris demande la fin des combats
http://www.leparisien.fr/international/syrie-l-arm...

YK ei tuominnut Turkin hyökkäystä kurdikohteisiin Syyriassa
https://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/ulko...

Kurdialue oli Syyrian harvinainen menestystarina, mutta nyt sitä moukaroi Turkin hyökkäys – Kurdijohtaja Ylelle: "Turkki etsii tekosyitä hyökätäkseen"
https://yle.fi/uutiset/3-10056910

Juha Hämäläinen

HEH...yllä olevasta kirjoituksestani pieni lainaus tähän väliin..... "YK:n tehtäväksi jää tehdä ”suljetussa kokouksessaan” siivoojille töitä kokouksensa kampaviinerimurujen siivoamisessa."

Asioiden päätteleminen ennakolta on palkitsevaa!

Juha Hämäläinen

Hollannin veto on rohkea ottettaessa huomioon Turkin ulkoministerin lähettämä viesti "teillä on 30.000 sotilasta armeijassa. Meillä on 400.000 turkkilaista maassa" Luvut voi tarkastaa jokainen itse. Linkkiä en jaksa kaivaa tähän hätään, koska ne eivät ole itse sanoma....

Tuota viestiä lähetettiin Turkista Alankomaille, kun Erdo-kaanin joukkueelta kiellettiin politiisen kokouksen pitäminen Turkin presidentinvaalien alla ja taisi siinä jokunen Erdo-Wahnin joukkueesta muuttua "persona non grataksikin", jos oikein muistelen.

EDIT: Tämä siis viittaus kommenttiin 42! Tuli tollolta väärään paikkaan (Hämiö)

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Turkki on natomaa ja nauttii YKn immuniteettia.
USAlla on veto.

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Pelkäääkö euroopan johtajat, että Turkki avaa ovet, kun tulee uusi pakolaisaalto?

Juha Hämäläinen

Kyllä se on aivan aiheellinen pelko. Turkki on kiitettävästi hoitanut rahaa vastaan likaisen työn puolestamme. Sana on mennyt perille lähtömaihin eikä moni Turkin kautta yritä enää EUhun tunkeutua. Hyvä näin.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Šeida, kun ymmärsin Turkin toimet kurdeja vastaan 1980-luvulla, lakkasin ostamasta koskaan mitään Turkissa valmistettua. Minun silmissäni koko Pohjois-Kurdistan on miehitettyä maata, kurdien (sekä assyrialaisten, armeenien, lazien) maata. Osmanit, turkkilaiset, ovat historiallisesti myöhäisiä tulokkaita alueella, jossa nuo mainitut kansat ja niiden sirpaleet ovat eläneet vuosituhannet. Ei silti, Rojavassa edellisen vuosisadan puolivälin aikoihin oli suuri arabialaistamisaalto, jonka jäljiltä luoteessa erityisesti kurdien asuttamaksi alueeksi jäi lähinnä vain Afrin. Rojava oli aiemmin nykyistä paljon kurdilaisempi, mutta olen ymmärtänyt, että väestöryhmien väliset suhteet noissa kolmessa kantonissa ovat aika toimivat: yhteiset viholliset myös vahvistavat.

Ajattelen, että koko historiallisen Kurdistanin (ei ainoastaan nykyisen kurdienemmistöisen alueen), tuon noin Ruotsin kokoisen alueen, pitäisi voida itsenäistyä, vaikka se neljän tämänhetkisen valtakunnan alueelle jaettuna näyttääkin nyt mahdottomalta. Vallanpitäjäthän laativat tilastot, ja niillä sekä niiden puutteella on liian helppoa antaa todellisuudenvastainen kuva ulkomaailmalle. Ymmärtääkseni kurdeja on runsaat 40 miljoonaa, joskin monet ovat kyvyttömiä tyystin käyttämään äidinkieltään ja tässä pahassa Turkki on saanut erityistä tuhoa aikaan. Ymmärtääkseni itsenäinen Kurdistan olisi Lähi-idän pohjoisosassa vakauttava tekijä: kurdienemmistöinen demokratia valtio, jossa elää lukuisia muitakin vähemmistökansallisuuksia. Jos jotkut, kurdit kykenevät omaa valtiotaan ja sen turvallisuuskoneistoa hoitamaan sekä elämään sovussa toisten kanssa. Ongelma vain on (ja on ollut kurdien keskinäinen yhtenäsisyyden puute, jota toiset valtiot ovat käyttäneet hyväkseen.

Suomen on ehdottomasti tuomittava Turkin toimet Afrinissa kuin myös aikeet hyökätä laajemmallekin Rojavaan. Ulkoasiainhallinnoltamme on mennyt tyystin ohi Turkin tekemät ilmaiskut Etelä-Kurdistaniin ja maan armeijan joukkojen omavaltainen pitäminen siellä - Suomen on tuomittava tämä myös.

On muuten oireellista, että niin PUK:n ja KRG:n peshmergat, PKK, YPG (~ SDF) ja jopa kakaista ja Shingalin jesideistä koostuneet ryhmät ovat olleet ainoina tehokkaina ISIS:iä vastassa aikana, jolloin kukaan muu ei uskaltanut/osannut vastustaa terroriorganisaatiota. Samoin oireellista on, että ISIS olisi menettänyt toimintamahdollisuutensa aikaa aiemmin, ellei Turkki olisi antanut logistista, rahallista, koulutus-, sairaanhoitotukea, antanut aseistusta, majoittanut turkkilaisissa hotelleissa (kuten Antepissa) Syyriaan meneviä ISIS-terroristeja - näin toimii terroristivaltio, jollaisena Turkin (sen nykyjohdolla) näen. Tosin Turkilla on pitkät juuret pahassa, alkaen tunnustamattomasta armeenien (n. 1 500 000 murhattua) ja assyrialaisten 200 000 - 500 000 murhattua) kansanmurhasta, alati jatkuvat ilmatilan loukkaukset Kreikkaa vastaan ja aluevaatimuksia Kreikalle, Kyproksen miehitys ja saaren osittainen etninen puhdistus.

Käyttäjän SeSo kuva
Seida Sohrabi

Olet Jouni hyvin perillä kurdien asiasta ja siitä mitä Lähi-idässä on tapahtunut viimeisen sadan vuoden ajalta kurdien osalta. Ja olen kanssasi samaa mieltä; kurdien on koottava rivinsä ja osattava olla pragmaattisia ja strategistisia. Päämääräättömyys on haitallista ja mallikansan rooli ei kauas kansaa vie. Täytyy osata myös ajaa omaa etua ja miettiä kuinka näitä etuja tavoiteltaisiin. Niitä ei ainakaan tavoiteta erimielisyyksien kautta. Oli ilo lukea kommenttiasi!

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Yksi maanläheinen pulma lienee sekin, että niin moni ryhmä sanoo edustavansa kurdeja tavalla tai toisella. Ehkä se näyttäytyy ulkopuoliselle päämäärättömyytenä tai hajautuneina yhden asian liikkeinä.
Ei ole ihan helppoa uskoa, että kaikki kurdit olisivat pelkästään uutisissa kovaäänisesti näkyvimpien ja asevoimaa käyttävien rymien takana, joiden diplomaattiset ja demokraattisen edustuksellisuuden eväät näkyvät julkisuudessa liian heikosti?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #34

Seppo on oikeassa: kurdit ovat valitettavasti kaikkea muuta kuin yhtenäisiä. Vuonna 2016 kirjoitin siitä laajan blogin: "Kurdistanin kolme kovaa - PYD, PKK ja KRG".

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/213147-kurd...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ja meidän Pöllö-Olli halusi Turkin EUn jäsenvaltioksi (koska Merkel käski haluta).

Henry

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Suomen, EU:n ja USA:n asenne kurdeihin on skitsofreeninen.
Ne hyväksyvät vaikenemalla Turkin harjoittaman kurdeihin kohdistuvan väkivallan jopa toisen maan alueella sen vuoksi, että Turkki on Nato-maa.

Lisäksi Turkki on varsin avoimesti kiristänyt EU:ta uhkauksilla päästää sen pakolaisleireillä olevat massat EU:hun. Kiristys on toiminut tehokkaasti, sillä EU on kykenemätön valvomaan edes ulkorajojaan, kuten on nähty.

Huumoriakin olla pitää.
"EU:n laajentumiskomissaari Olli Rehn puolustaa Turkin jäsenyysneuvotteluiden aloittamista aikataulussa."
https://yle.fi/uutiset/3-5217699

Juha Koponen

..turkkilaisia on miljoonia keski-euroopassa ja Suomessakin tuhansia. Saksan esimerkki Erdokanin "puolelle" menosta, kun Saksan ministerit pyrkivät vaikuttamaan maansa kansalaisiin, jotka tulleet Turkista. Suurin osa kannatti Erdokanin fanaattista muslimi johtoa ja tekoja.
Turkki vainoaa Kurdeja Turkissa, Syyriassa ja Irakissa.Myös Kurdien ulkomailla olo saanut turkkilaisten huomiota.Turkkilaiset ovat Kurdivihamielisiä siis vaikkapa Suomessa, Saksassa jne.
Turkkilaisten armenialaisten kansanmurha oli niin "onnistunut" , että he ovat jopa loukkaantuneita, jos sana kansanmurha mainitaan. Naiset raiskattiin, oppineet, opettajat murhattiin, lapsille sama kohtalo. Loput ajettiin autiomaahan kuolemaan, 1,5 miljoonaa uhria.
YK:n pitää ottaa Kurdi asia heti käsittelyyn. Rauhanturva joukot alueelle. Kurdien itsenäinen valtio vakaannuttaa ollot alueella. Valtio Irakin ja Syyria pohjoisosissa.
Alueen valtioiden rajat ovat piirrelty gini huuruisessa lordi kerholla Briteissä 1920-luvulla. Kenellekkään ei tehdä vääryyttä, kun Kurdit saavat valtionsa. Kurdeja voi verrata Israeliin.Kaikki tuki Kurdeille....

Mikko Virta

Turkki natsienkin hyvä kaveri tappoi Atatyrkin aikana 20 luvulla miljoonia armenialaisia.
Sama kohtalo oli sadoilla tuhansilla kreikkalaisia.
Kansanmurhat joista EU ei vieläkään tuominnut eikä sulttani Erdogan ole myöntänyt.
Nyt sulttanin Joukot haluavat tuhota kurdit jotka taistelivat ja käytännössä löi turkin tukemat ISIS joukot.
Muslimiveljeskunnan perustaja sulttaani Erdoganin tavoite selvä.
Tuhota kurdit ja haalia lisää maata Syyriassa.
Onkohan tämäkin jo sovittu USA:n kanssa?

Ari Ojala

Kyllähän Suomi tässä asiassa hyvin on osallistunut toimintaan ja kantanut kortensa kekoon https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000001022234.html

Mitä tulee polittisiin kannanottoihin ym, niin kyllähän se tuntuu, että ensisijaisesti siihen tulee EU:n ottaa kantaa. Näinhän menetellään mm Venäjän toimiin. Suomen tulee patistaa Eu:ta asiassa ja oikea osoite olisi Federica Mogherini https://fi.wikipedia.org/wiki/Unionin_ulkoasioiden...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Hyvä ja analyyttinen kirjoitus, kiitos siitä Seida.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Erdogan ei ole tutustunut historiaan. Kurdistan saattaa osoittautua Erdoganille indoeurooppalaiseksi vietcongiksi. Kurdit ovat soturikansa verrattuna vietnamilaisiin kollegoihin, veren määrä nokasta saattaa olla runsas. Älkää antako periksi, tsemppiä matsiin.

Juha Hämäläinen

Hollanti kutsui suurlähettiläänsä kotiin Turkista. Seuraavaksi voisivat kieltää lentoyhtiöitä kuljettamsta lomalaisia Turkkiin ja sitten julistaa sodan toiselle Natomaalle (Hämiö)

Asiattomuudesta toiseen. Saako Nato-maa valita kumpaa osapuolta auttaa viiden artiklan mukaan jos kaksi Nato-maata sotii keskenään? Lienee aika akuutti kysymys koska Erdo-Wahn on ilmoittanut hyökkäävänsä jenkkien kimppuun, jos eivät poistu alueelta.....

Elämme jännittäviä aikoja mutta tuhaksta nousee Kurdistan, Kreikka saa Aegean meren rantansa takaisin ja Pontien kansa, nuo Kreikan karjalaiset, pääsee takaisin kotiinsa! Armenia saa korvauksensa ottomaanien riehumisesta ja Syyriakin leviää omalta osaltaan sovussa kurdien kanssa. Näin on kirjoitettu ja Agia Sofian kellot Konstantipolissa kutsuvat vielä kerran uskovaisia kardinaalin johtamaan messuun!

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Miksi Suomen pitäisi ottaa ylipäänsä mitään kantaa islamilaisen
maa tekemisiin ? Hukkaanheitettyä mustetta ja sylen haaskausta.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Koska ajattelet vain itsekkäästä lähtökohdasta, totean, että tällä tavoin, kuten nyt tehdään, annamme Turkille miljardeja euroja, jotka se tosiasiassa ohjaa niin kuin sen etu sanelee. Palauttamalla Turkki (taloudellisesti ja myös sotilallisesti) kuriin siltä viedään mahdollisuus kiristää Eurooppaa (ja siten myös Suomea) Turkin rajojen sisäpuolella olevien 3 miljoonan pakolaisen lähettämisellä Unionin alueelle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset