Suomen harkittava kansalaisuuden viemistä terroritekoihin syyllistyneiltä

Isis on menettänyt alueita Irakissa ja Syyriassa. Merkittäviä kaupunkeja on saatu takaisin Isikseltä ja siviilejä on pelastettu orjuudesta ja kurjuudesta. Isiksen päämaja Raqqa on vallattu takaisin. Se minkälaista elämä on ollut Isiksen vallan alla, selvinnee meille paremmin tulevaisuudessa. Jo nyt tiedämme, että järjestö on harjoittanut mitä epäinhimillisintä politiikkaa; Lapset ovat todistaneet isänsä teloitettavan ja veljet kuulleet siskonsa myytävän seksiorjiksi. Elämä Isiksen kalifaatin alla on uskomattomampaa kuin julminta väkivaltaa sisältävä dekkari.

Eurooppaan on saapunut takaisin Isiksen alueelle vapaaehtoisesti lähteneitä miehiä, naisia ja näiden lapsia. Euroopan maat miettivät kuumeisesti kuinka sopeuttaa nämä ihmiset jälleen osaksi yhteiskuntaa. On toiveajattelua ja sinisilmäisyyttä kuvitella, että näistä ihmisistä ei olisi vaaraa ja että heidät voitaisiin tehdä vaarattomiksi. Tarvitseeko Turun puukotuksen olla varoittava esimerkki siitä mihin Suomen ei pitäisi ryhtyä päättäessään leikkiä tulella?

Suomi valmistelee Syyriasta palaaville sopeutusohjelmaa. Tarkoituksena on saada palaajat jälleen yhteiskuntakelpoisiksi. Olen vähintään varovainen kannattamaan sopeutusohjelmaa. Varmasti löytyy niitä, jotka voidaan jälleen korjata yhteiskuntakelpoisiksi, mutta voiko Suomi ja sisäministeriö taata, että sopeutumisprosentti olisi 100? Kuka ottaa vastuun siitä kun kaikki ei menekään kuten oli toivottu? Näiden asioiden kanssa pitää olla tarkka. Meidän täytyy pystyä vakavasti miettimään kansalaisuuden viemistä niiltä, jotka ovat päättäneet liittyä äärijärjestöihin, lähteneet maasta ja nyt pyrkivät takaisin Suomeen. Ehdotus voi kuulostaa ankaralta, mutta niin on Isiksen ideologiakin, jonka perässä ihmiset ovat vapaaehtoisesti lähteneet. Olkoon kansalaisuuden vieminen samalla varoittava esimerkki.

Palaajat ovat hyvin todennäköisesti nähneet julmaa väkivaltaa ja kenties itse harjoittaneet sitä. Samalla heille on päivittäin syötetty ääri-islamilaista ideologiaa. Rikollisia tullaan rankaisemaan, mutta voidaanko olla varmoja, että kaikki rikolliseen toimintaan osallistuneet ovat tiedossamme? Vuoteen 2015 mennessä Suomeen oli palannut kymmeniä sota-alueelle lähteneitä radikalisoitumisvaarassa olevia henkilöitä. Asetellaan kysymys toisella tavalla: Pitäisikö natsien riveihin lähteneitä radikalisoitumisvaarassa olevia aikuisia ottaa takaisin? Ihmisiä, jotka ovat saattaneet osallistua kansanmurhaan.

Tekoja seuraa aina vastuu. Tämä koskee niin Syyriaan terroristisiin tarkoituksiin lähteneitä kuin Suomeakin. Meidän on kannettava vastuu Suomen turvallisuudesta ja turvallisuutta ei edistä se, että otamme vastaan terroristisiin järjestöihin liittyneitä mahdollisesti väkivaltaisia yksilöitä.

SeSo
Kokoomus Helsinki

Olen Lähi-idän ja maahanmuuton asiantuntija sekä valtiotieteiden maisteri. Olen lisäksi Helsingin kaupungin varavaltuutettu (kok).

Lisätietoja minusta kotisivultani: seidasohrabi.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu