Seida Sohrabi Radikalismi ei palvele ketään

Lähi-itään syntynee uusi valtio - Kurdistan

  • Kurdien asuttamat alueet ja Kurdistanin itsehallintoalue kartalla.
    Kurdien asuttamat alueet ja Kurdistanin itsehallintoalue kartalla.

Valtamediassa on uutisoitu hyvin vähän Etelä-Kurdistanissa maanantaina 25.9.2017 pidettävästä kansanäänestyksestä. Panoksena on itsenäisyys. Silloin alueen kansalaisilta kysytään haluavatko nämä pysyä osana Irakia vai irtautua ja muodostaa itsenäinen Kurdistanin valtio.

Irak, Iran, Syyria ja Turkki, Kurdistanin tulevat naapurit vastustavat itsenäistymispyrkimyksiä. EU ja Yhdysvallat taas kokevat, että ajankohta kansanäänestykselle on huono, varsinkin kun taistelu ISIS:tä vastaan on vielä päällä. Iranin, Turkin ja Syyrian vastustuksen takana piilee se tosiasia, että mailla on isot kurdivähemmistöt maissaan. Kurdit ovat maailman suurin kansa ilman omaa valtiota. Jos yksi alue Kurdistanista pääsisi itsenäistymään, antaisi se naapurimaissa asuville kurdeille väärän ja vaarallisen signaalin – itsenäistyminen on mahdollista myös muualla Kurdistanissa kuin vain Irakin hallinnoimalla kurdialueella.  Tällainen ajattelu nähdään hyvin ongelmallisena ja toiveet pyritään tyrehdyttämään jo ennen kuin ne pääsevät valloilleen. Ja tässä Irakin kurdialue aiheuttaa päänsärkyä alueen muille maille.

Yhdysvallat ja EU, jonka linjaa Suomi edustaa, näkevät, että ajankohta on huono. Kurdistanissa oli tarkoitus pitää kansanäänestys itsenäisyydestä jo vuonna 2014, mutta koska taistelut ISIS:iä vastaan olivat parhaimmillaan, Kurdistanin itsehallintoalue (KRG- Kurdistan Regional Government) päätti perua aikeensa.  Kansanäänestystä on siirretty useaan kertaan. Nyt kurdit Kurdistanissa ja diasporassa odottavat jännittyneinä 25. päivää syyskuuta, jolloin on tarkoitus äänestää Pohjois-Irakin tulevaisuudesta. Alue kattaa lähes viidenneksen Irakin pinta-alasta.

Irak on kovan paineen alla. Sillä on pohjoisessa alue, joka pyrkii irtautumaan Irakista. Irakin parlamentti äänesti jo viime viikolla itsenäistymispyrkimyksiä vastaan. Irakin valtion mukaan Kurdistanin itsenäistymispyrkimykset ovat uhka Irakin itsenäisyydelle ja se on vastoin perustuslakia. Ongelmalliseksi äänestyksen tekee myös se, että myös Kirkukin öljyvauras alue on yksi äänestäjäalueista. Irakin hallinto on päättänyt panna toimeen kaikki mahdolliset toimenpiteet Kurdistanin itsenäisyyden estämiseksi.

Irak on toistuvasti ilmaissut kuinka Kurdistanin itsehallintoalueen äänestys on uhka alueen vakaudelle ja rauhalle. Irakin mukaan itsenäistymispyrkimyksestä voi seurata vakavia seuraamuksia. Kurdistanin itsehallintoalue taas on useaan kertaan ilmaissut, että alue on ollut jo pitkään rauhaton ja epävakaa ja että se on pyrkinyt olemaan mukana Irakin vakauttamisessa tuloksetta. Kurdistanin mukaan kurdit ovat antaneet Irakille jo 14 vuoden ajan tilaisuuden edustaa kaikkia irakilaisia myös kurdeja tuloksetta. Kurdien mukaan Irakin yksi suurimmista ongelmista on sunnien ja shiiojen vuosia jatkuneet kiistat ja verenvuodatukset, johon kurdit eivät halua ottaa osaa.

Kurdistanin itsehallinnon presidentti Masoud Barzani on painottanut voimakkaasti ulkoisista paineista ja pyrkimyksistä huolimatta, että Kurdistanin alue tulee pitämään kansanäänestyksen irtautumisestaan Irakista. Panokset ovat kovat ja uhka vaanii. Kansanäänestyksen tulos ja pitäminen vaikuttaa niin koko Lähi-itään kuin myös kansainvälisiin suhteisiin. Masoud Barzani on todennut, että Kurdistan on valmis siirtämään kansanäänestyksen päivämäärää vain, mikäli kansainvälisellä yhteisöllä on antaa parempia vaihtoehtoja. Kuitenkaan vaihtoehtoja ei ole annettu.

Laajasta vastustuksesta ja painostuksesta huolimatta maailmasta löytyy yksi valtio, joka tukee Kurdistanin itsenäistymistä julkisesti ja se on Israel. Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu totesi jo aikaisemmin tässä kuussa, että Israel tukee Kurdistanin itsenäistymispyrkimyksiä. Juutalaisilla ja kurdeilla on paljon yhteistä; vahva isänmaallisuus, laajat diasporat ympäri maailmaa etnisistä vainoista ja kansanmurhista johtuen ja pragmaattinen lähestyminen uskontoon. Puhumattakaan siitä tosiasiasta, että kurdeilla ja juutalaisilla on prosentuaalisesti maailman suurimmat naispuoliset taistelijat. Kurdit eivät perinteisesti näe mitään ongelmaa naispuolisissa isänmaan puolustajissa ja taistelijat ovatkin tulleet tunnetuiksi niin valtamediassa kuin viholliselle.

Tapahtui seuraavina viikkoina mitä tahansa, varmaa on, että kurdit eivät tule perääntymään aikomuksissaan. Tilaisuutta on odotettu jo vuosikymmeniä ja päivä on hyvin merkittävä kaikille maailman kurdeille, joita on arvioiden mukaan n.30–40 miljoonaa. Hyvin todennäköistä on, että naapurimaat ryhtyvät toimiin estääkseen Kurdistanin itsenäistymisaikeet, jopa sotatoimin. Kurdit tietävät näistä uhkista ja vastustus ei ole uutta heille kuten ei mahdollinen sota, jota pyritään välttämään loppuun asti.

Se mitä historiasta voi oppia, jos jotakin, on se, että loppujen lopuksi jokainen kansa vastaa itsestään. Jokainen kansa on oman elämänsä seppä. Sympatiaa on helppo saada, mutta itsenäisyyttä ei. Tämä jos jokin on nähty myös Suomen poliittisessa historiassa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kiitos raportistasi.
Satun muistamaan, että Kalevi Sorsa oli Suomi-Kurdistan-seuran puheenjohtaja poliittisen uransa alkupuoliskolla. Tuolloin kurdiasiaa oli lehdissä aika runsaasti. Sittemmin Sorsa jätti tuon puheenjohtajuuden ja melkolailla siinä samoihin aikoihin kurdien näkyvyyskin väheni Suomen lehdistössä.

Kaikki maat, joissa kurdeja asuu, vastustavat kurdivaltion perustamista omalle maalleen, mutta Turkki se taitaa vastustaa kurdivaltiota myös naapurimaissaan.

Israelin myönteisyys kurdivaltiota kohtaan voinee johtua myös siitä, että kurdivaltio vetäisi osalta Israelin vihollisista katseen pois Israelista.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Nyky-Turkki [Erdogan] ei tule hyväksymään minkäänlaisia itsenäistymispyrkimyksiä valtionsa alueella ja kurdien kaikenmuotoiset pyrkimykset irtaantua Turkista johtaisivat todennäköisesti ainakin pienimuotoiseen kansanmurhaan Turkin kurdialueilla.

Alueella on taisteltu jo muutoinkin vuosikymmenet Turkin armeijan ja PKK:n toimesta. Rinnastaisin kurdien itsenäistymishaaveet siihen, että kalottialueen saamelaiset ryhtyisivät taisteluun itsenäisen Saamenmaan puolesta.

Kurdeilla on vielä ongelmana useat kielet ja kulttuurit. En usko, että he saisivat aikaan minkäänmallista valtiota ilman sisällissodan uhkaa, varsinkin kun Turkki, Iran, Irak ja Syyria hyötyisivät diasporan jatkumisesta.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Onhan siitä juttuja ollut. Oikeat asiat eivät vain kiinnosta ihmisiä. Toisaalta on täysin ymmärrettävää, että kurdit jatkavat pitkää taistoaa oman valtionsa puolesta, mutta vähintään yhtä ymmärrettävää on, että esim. Usa sitä vastustaa, ei ole vaikea ennustaa loputtomien väkivaltaisuuksien eskaloituvan eli länsi näkee tässä melkoisen sodan, humanitaarisen kriisin uhan.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ihan mielenkiinnosta, että jos ja kun tilanne on kuten kuvaat: "Irak, Iran, Syyria ja Turkki, Kurdistanin tulevat naapurit vastustavat itsenäistymispyrkimyksiä"

, niin mihinköhän se uusi valtio on syntymässä?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

No mihin se Katalonia syntyisi? Espanjakaan ei aivan riemuissaan tilanteesta ole eli suunnitellusta itsenäisyysäänestyksestä.

https://yle.fi/uutiset/3-9832051

Tähän kohtaan sopii siteerata Haamu - Husun riemuksi Halla-ahon MTV:n kolumnia:

"Kansa, jolla ei ole valtiota, ei yksinkertaisesti ole eikä voi olla tasa-arvoinen sellaisen kansan kanssa, jolla on valtio. Kansallismielisenä ihmisenä ja kansojen tasa-arvon ystävänä katson asiakseni tukea rauhanomaista, demokraattista separatismia kaikkialla, missä sitä ilmenee. Katalonialainen separatismi on ollut rauhanomaista ja demokraattista. Jos Espanja yrittää väkivaltaisesti tukahduttaa tällaisen liikehdinnän, se voi oikeastaan syyttää itseään kaikesta, mitä siitä seuraa."

Sama pätee kurdeihin teoriassa, mutta kuten edellä, käytännössä tilanne on paljon räjähdysherkempi jonka takia reaalipolitiikan tasolla harva uskaltaa itsenäisyyspyrkimyksiä kannattaa (Israelin motiivit nyt ovat ilmeiset)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Juuri tuon reaalipoliittisen tason takia minä kysymykseni esitinkin. Minusta niin Kurdistan, kuin Katalonia saisivat ihan hyvin halutessaan itsenäistyä. Sama koskee toki muitakin alueita ja kansoja, joilla on itsenäistymispyrkimyksiä.

Erona noiden kahden välillä on kuitenkin, että Espanja tuskin lähtee Katalonian takia pyssysille, kun taas Kurdistan pitäisi lohkoa maista, joille sotilaallisen voiman käyttö politiikan jatkeena on vähän tuoreemmassa muistissa, tahi päivittäistä todellisuutta. Siihen vielä päälle isot pojat, jotka tukevat edellisiä omien etujensa takia, ja ollaan lähinnä menossa kohti seuraavaa kansanmurhaa.

anita frisk Vastaus kommenttiin #7

Mielestäni Kataloniaa ja mahd. Kurdistaniaa ei voi verrata toisiinsa, koska Katalonia on tarkasti määritelty alue Espanjassa, ja kurdit ovat jakautuneet useamman valtion alueelle eikä kukaan noista valtioista halua antaa maata tuon uuden valtion perustamiselle vaikka ihmiset tosiasiallisesti siellä asuvatkin. Syitä lienee moninaisia, mutta taustalla todennäköisesti ne iänkaikkiset: uskonto, raha ja valta.

Todellakin, miksi katalonialaiset eivät saisi perustaa omaa valtiota, miksi eivät baskit tai skotit tai kurdit, jos heillä on palava halu siihen eivätkä katso kuuluvansa "emämaahan"? Suomalaisena kannustaisin lämpimästi ahvenanmaalaisia itsenäisyyteen. He eivät vaan halua, vaikka ovatkin täysin erillään emämaasta. Uskonnosta eikä vallasta kyse, vain rahasta. Näin ikävästi vaan tämä maailma pyörii.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Kurdit ovat kautta aikojen halunneet oman itsenäisen valtion. Se tulisi tietysti niile alueille, missä kurdit ovat pääväestönä. Ongelma vaan on siinä, että yksikään alueen valtiosta ei halua itsenäistä "Kurdistaniä" naapurikseen. Turkki on suurin ja äänekkäin vastustaja eikä se ole muuttanut kantaansa tässä asiassa.

Niko Sillanpää

Epästabiilit Irak ja Syyria pitäisi lohkoa muutoinkin. Luonnollinen ja parasta tapa olisi nimenomaan alueelliset itsenäisyysliikkeet.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Periaatteessa noin. Lohkomisessa on kuitenkin ongelma, joka näkyy esim. Syyriassa melko julmasti tällä hetkellä. Siinä mennee muutama sukupolvi, ja muutama miljoona siviiliuhria, ennen kuin nuo sekalaiset itsenäisyysliikkeet pääsevät jonkinlaiseen ratkaisuun, missä kunkin ulkoraja kulkee.

Ilkka Huotari

Suomessa/US:n palstoillakin on kai paljon niitä, jotka vastustavat nationalismia. Vastustavatko he tätä kurdien itsenäistymistä?

Niko Sillanpää

Olet ymmärtänyt heidän positionsa väärin. He eivät vastusta nationalismia, vaan valkoisten ihmisten nationalismia, joka on moraalisesti pahaa. Ruskeiden ihmisten nationalismi taas on heidän mielestään sitä hyvää, moraalista nationalismia.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

En ole nähnyt sellaista nationalismi-analyysia jossa ihmisten väri olisi moraalisesti relevantti erotteleva tekijä. Mutta ehkä sellaistakin löytyy.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

En pidä kansallisvaltiota itseisarvona, mutta kurdit jos jotkut ansaitsevat oman valtionsa. Eikä Lähi-idällekään tee hallaa saada yksi sekulaari demokratia lisää.

Ilkka Huotari

En ymmärtänyt. Et pidä kansallisvaltiota itseisarvona, mutta pidät hyvänä, että kurdit saavat kansallisvaltion?

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva Vastaus kommenttiin #15

"En ymmärtänyt."

En pidä itseisarvona = jokaisen valtion ei _tarvitse_ mielestäni olla minkään tietyn kansan ympärille rakennettu, mutta en sitä heiltä kielläkään jos he tahtonsa näin ilmaisevat.

Itsenäistä Kurdistania pidän hyvänä konseptina en niinkään kurdien itsensä takia, vaan potentiaalisen valtion takia. Kurdien tapauksessa Kurdistan olisi enemmän plussaa kuin miinusta, kuten aiemmin sanoin niin Lähi-idässä (tai koko maailmassa senpuoleen) ei voi olla liikaa aidosti sekulaareja, demokraattisia valtioita.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #16

No juu, eipä tietenkään tarvitse välttämättä.

Mutta usein kai vastustetaan jo ajatusta, että kansa (kuten vaikka katalaanit, skotit) saisivat itse päättää asiasta.

Eli kansan itsemääräämisoikeus nähdään jotenkin pahana.

Käyttäjän BinarMustafa kuva
Binar Mustafa

Liittyen kansallisvaltioon ja itsenäiseen valtioon, tässä minun ajatukset:

http://blogit.kansanuutiset.fi/huomioita-takavasem...

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Voin puhua vain omasta puolestani mutta en vastusta Kurdien pyrkimyksiä. Päinvastoin.
Eikä kyseessä mielestäni ole edes nationalismi. Kurdit on kansa jolla ei ole omaa valtiota, ei edes ahvenanmaan kaltaista itsehallinto-aluetta. En pidä sitä nationalismina että he pyrkivät sellaisen saamaan. He ovat mielestäni enemmänkin patriootteja.

Juha Hämäläinen

Eikö Irakin hallitus kieltänyt äänestyksen ? Tietysti samalla oikeudella, kuin Espanja Katalonian äänestyksen.....

Uusia kriisipesäkkeitä tehdään väkisin, vaikka Kurdistan ongelma onkin kymmeniä vuosia vanha.

Tuo Kurdistan onnistuu vasta, kun Turkin Erdo-kaani tekee virheensä ja lyödään kasaan. Tästä on ennustettu ja Konstantinopoli nousee tuhkasta ortodoksisen maailman paavinistuimeksi!

Kärsivällisyyttä, niin kaikki onnistuu ilman suurta hässäkkää.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

#2 Vertaus kalottialueen saamelaisiin ontuu pahasti.

Kymmenien tuhansien sijaan tässä on kyse miljoonista kurdeista, kaikkiaan kymmenistä miljoonista.
Ja Peshmerga.
Nyt Irakin hallinto ei voi turvautua kaasuun.
Turkki vastustaa aggressiivisesti, totta kai. Mutta siinähän ei ole mitään uutta. Venäjä ja Kiina eivät ole tainneet vielä sanaansa sanoa?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Maailman kurdeja on siis arvioiden mukaan n.30–40 miljoonaa. Paljonko heitä tällä hetkellä arvioidaan asuvan Lähi-Idässä?

Mikä on kurdien suhde uskontoon, ja kuinka suuri osuus heistä on sunneja ja shialaisia? Mikä on merkittävin kurdinkielinen media ja sen kotipaikka?

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Seida, olen ymmärtänyt että melko suuri osa kurdeista on geneettisesti juutalaisten sukulaiskansaa. Pitääkö tämä paikkansa? Onko kurdit siis ennen ajanlaskun alkua ja sen jälkeenkin kuulunut juutalaisheimoihin? Muhammedin aikakautena 500-600-luvuilla syntyi uusi uskonto, Islam joka levittäytyi laajasti myös kurdien joukkoon. Sitä ennen ihmiset alueella olivat juutalaisia, kristittyjä ja paimentolaisia heimouskontoineen.

Markku Kymäläinen

Kurdit ovat etnisiä assyrialaisia joten on kyse mahtavan maailmanvallan (Assyrian (engl.)) perillisistä. Se, että Israel tukee kurdeja on tietysti (sotilas)politiikkaa, mutta on siinä muutakin. Assyria valloitti aikoinaan Samarian eli kymmenen Israelin pohjoista heimoa ja vei ne pakkosiirtolaisuuteen, josta eivät enää palanneet vaan pitkälti sekoittuivat alueen muihin kansoihin. Joten Jaakobin (Israel) heimon verta virtaa vahvasti kurdien perimässä. Voisi sanoa että kurdit ovat verisukulaisia juutalaisten kanssa. Entä tulevaisuus? Syntyykö Assyria uudestaan? Jos on uskomista Raamatun profetioihin niin syntyy uudestaan. Vanhan testamentin puolella Jesajan kirjan luku 19 jakeet 23-25:
23. Sinä päivänä on oleva valtatie Egyptistä Assuriin. Assurilaiset kulkevat Egyptiin ja egyptiläiset Assuriin. Egypti ja Assur palvelevat yhdessä
Herraa.
24. Sinä päivänä Israel on kolmantena Egyptin ja Assurin rinnalla, siunauk-­
sena keskellä maata.
25. Herra Sebaot siunaa niitä näin: ”Siunattu olkoon Egypti, minun kansani, ja Assur, minun kätteni teko, ja Israel, minun perintöosani.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Voidaan varmasti sanoa että Lähi-Idän kansat ovat sekoittuneet moneen suuntaan historian saatossa. Sotia on ollut paljon ja niiden yhteydessä kansalaisten pakkosiirtoja. Eikä sodat näytä loppuvan maailmasta...

Auttaisiko historian parempi ymmärtäminen näkemään että sodat ovat turhia? Kuinka moni meistä tuntee ihmiskunnan eri alueiden historiaa viimeisten 3000 vuoden ajalta?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Vaikuttaa hankalalta itsenäistymishankkeelta jo sen vuoksi, ettei tuolla Irakin kurdialueella ole pääsyä merelle, eikä millään muullakaan kurdialueella ole. Jos alueen itsenäistyessä Irak yksinkertaisesti laittaa rajat kiinni – ja muut ympärysvaltiot myös – on Kurdistan itsenäinen omassa yksinäisyydessään. Mihin siinä sotaa tarvitaan?

Eli eiköhän se ole noille kurdialueille tietyllä tapaa aika hyvä ratkaisu, että pysyvät erillisten valtioiden itsehallintoalueina ja erillisinä kansallisuuksina. Tällöin voivat vapaasti liikkua paljon laajemmalla alueella.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Minua kiinnostaa tämä geenisukulaisuus. Mieheni on tehnyt sukututkimusta ja minäkin vähän perehtynyt aiheeseen. Selvisi että äidin puolen sukuni tulee suoraan läpi Euroopan tänne Suomeen Levantin alueelta (nykyinen Syyria). Eli sekoituksia olemme kaikki.

Käyttäjän KaripekkaHyyti kuva
Karipekka Hyytiä

Kurdeille ei ole hyvä ratkaisu olla vain itsehallintoaluetta, koska se ei toimi. Kurdeja on milloin pommitettu, milloin kaasutettu ja koko ajan ainakin jossain määrin vainottu kotiseudullaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset