Kuuluuko yhteiskunnan rajoittaa islamia vai islamin yhteiskuntaa?

Missä menee uskonnonvapauden raja? Pitääkö kaikkea sallia uskonnon nimissä ja kaikkea kritiikkiä uskonnosta tuomita uskonnonvapauteen vedoten. Käy niin, että” islamofobia”- ja rasismikorttia käytetään kuin veto-oikeutta, jolla pyritään hiljentämään vastapuoli. Syytösten heittäminen ilmoille ja asian vierestä puhuminen, kuten kävi eilisessä A-studio:Talkissa sekä Obs Debattissa, ei edesauta islamin ympärillä käytävää keskustelua.

Ottaessani Obs debatt-ohjelmassa – joka käsitteli islamia ja feminismiä – esille nimenomaiseksi epäkohdaksi kasvot peittävät hunnut, tuli Maryan Abdulkarimilta vastalause, että tämä on eri kysymys ja että yhteiskunnassamme vallitsee uskonnonvapaus. Tällä pyrittiin hiljentämään keskustelu nimenomaisesta epäkohdasta, jota hallitseva islamilainen fundamentaalinen ja patriarkaalinen haara on ylläpitänyt jo ikiajat. Eli se nimenomainen haara, jota vastaan Abdulkarim ymmärtääkseni haluaa taistella – eli patriarkaalia. Abdulkarim vertasi poliittisen kysymykseni kasvot peittävistä hunnuista hameen pituus-kysymykseen ja totesi perään, että kuka on kieltämään keltään mitä tämä saa laittaa päälle. Kuten studiossa totesin, totean myös tässä, että laki edellä toimimme. On absurdi ajatus kuvitella, että jokainen saa todella pukeutua kuten haluaa ja ettei jopa pään peittävä huntu aiheuttaisi kysymyksiä työhön liittyen. Esimerkiksi työturvallisuus sekä poliisien virka-asu ovat eräitä sellaisia kysymyksiä, joissa täytyy vakavasti pohtia jopa pään peittävän hunnun soveltuvuutta. Mielestäni virka-asun kuten poliisien ja rajavartiolaitoksen asut eivät saisi sisältää mitään uskonnollisia symboleja, tämä koskettaa kaikkia uskontokuntia. Tällaiset asut aiheuttavat liian voimakkaita reaktioita ja niissä piilee aina voimakas poliittinen kanta, kuten Abdulkarim itse totesi omasta huivinkäytöstään.

On varmasti mukavaa todeta kliseitä, mitkä eivät ole realistille pragmaattisia. Onko todella niin, että jokainen saa ajatella ja pukeutua kuten haluaa?  Kuulostaa kenties hienolta, mutta ei se käytännössä näin ole. Jos se todella olisi näin, niin silloinhan olisi täysin perusteltua antaa jonkun haukkua tummaihoisia tai toisen käyttää natsi- tai ISIS-paitaa päällään tuen osoituksena. Yhteiskunnalle ja demokraattiselle järjestelmälle on annettava valta päättää mikä on minäkin aikana soveliasta. Valta on annettava kansalle ja näin poliitikoille, ei uskonnolle tai uskonoppineille. Meillä ei ole todisteita siitä, että abrahamilaiset uskonnot olisivat milloinkaan vieneet yhteiskuntia voimakkaasti eteenpäin. Sen sijaan meillä on paljon todisteita ihmisistä ja yhteiskunnallisista liikkeistä, jotka ovat näin tehneet. Politiikka on työ, jota ei koskaan saada valmiiksi, sen tähden on tärkeää käydä poliittista keskustelua ja sallia faktoihin perustuvaa vuoropuhelua.

 

Alla linkit, josta pääset ohjelmat katsomaan:

A-studio:  http://areena.yle.fi/1-3760237

Obs debatt: http://areena.yle.fi/1-3856298?autoplay=true

 

SeSo
Kokoomus Helsinki

Olen Lähi-idän ja maahanmuuton asiantuntija sekä valtiotieteiden maisteri. Olen lisäksi Helsingin kaupungin varavaltuutettu (kok).

Lisätietoja minusta kotisivultani: seidasohrabi.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu