Seida Sohrabi Radikalismi ei palvele ketään

Kuuluuko naisten sukuelinten silpominen islamiin?

Suomessa on käyty muutaman vuoden aikana paljon keskustelua naisten sukuelinten silpomisesta (FGM), jota myös usein kutsutaan väärää termiä käyttäen ympärileikkaukseksi. Ympärileikkaus on paras kuvailemaan leikkausta poikien sukuelinten kohdalla, jossa terskan ympäriltä poistetaan esinahkaa. Sukuelinten silpominen taas on paras kuvailemaan naisten sukuelimen leikkaamista, sillä naisten sukuelinten kohdalla – toisin kuin miesten kohdalla – sukuelimestä poistetaan elimen osia, ei nahkaa.

 

Lukiessa aiheesta tehtävää uutisointia, uskonto joko sivutetaan osittain tai kokonaan. Sukuelinten silpomista tapahtuu monien uskonnollisten ryhmien sisällä, jopa kristittyjen, mutta keskityn tässä pääasiassa islamiin. Hyvin monet arvostettua akateemista titteliä käyttävät yksilöt toteavat, ettei tyttöjen sukuelinten silpominen liity islamiin, joka on valhe itsessään.

 

Naisten sukuelinten silpominen liittyy islamiin, vaikka se jakaakin mielipiteitä islamilaisissa maissa. Yhdistyneiden Kansakuntien alaisuudessa oleva järjestö World Health Organization (WHO), joka vastustaa kaikkia tyttöjen sukuelinten silpomismuotoja totesi vuonna 1979 Fact Sheet No.23:ssa, että yksi sukuelinten silpomismuotoja on Sunna. Sunna on Profeetta Muhammadin elämäntapa, joka välittyy perimätiedon, eli Hadithin mukaan, joka on islamissa Koraanin jälkeen toiseksi tärkein tekstikokoelma. Sunna tässä kontekstissa tarkoittaa profeetan sanomisia ja määräyksiä, jotka ovat harjoitettavia ideaaleja malleja muslimeille. Profeetta Muhammed on perimätiedon mukaan ottanut kantaa naisten sukuelinten silpomiseen. Tärkein lainaus – jota myös Väestöliitto on lainannut väestötietosarjassaan 13 vuodelta 2004 - on tapaus, jossa Muhammedin on kerrottu sanoneen Medinassa tyttöjen sukuelinten silpomisia harjoittavalle naiselle: ”Älä mene leikkaamisessa liiallisuuksiin, sillä se on parempi naiselle ja tekee hänestä haluttavamman miehelle”.  Eräs toinen lainaus perimätiedosta toteaa, että ympärileikkaus on noudatettava malli pojille ja jalo tapa tytöille. Ne islamilaiset koulukunnat, jotka määräävät sukuelinten silpomista, perustelevat toimenpidettä myös sillä, että se vähentää naisten seksuaalista halua. Kuitenkin kaikki neljä islamilaista koulukuntaa pitää naisten sukuelinten silpomista vähintään suotavana.

 

Vaikkei naisten sukuelinten silpomista nähdä eurooppalaisena ilmiönä, on se ollut sitä joskus. Sukuelinten silpomista perusteltiin mm. Englannissa sillä, että sen uskottiin parantavan naisten psykologisia vaivoja.  Sukuelinten silpomista on tutkimusten mukaan harjoitettu myös Etelä-Amerikassa ja Australiassa Pitta-Patta aboriginaalien keskuudessa. Sukuelinten silpomista harjoitetaan edelleen hyvin monessa osaa maailmaa ja toimenpide vaihtelee hyvin paljon alueittain. Vaikkei kaikki sukuelinten silpominen liity uskontoon, on virheellistä kuitenkin todeta, sen olevan vain ja ainoastaan kulttuurillinen ilmiö, jossa uskonnolla ei olisi sijaa.

 

WHO:n vuoden 1979 Fact Sheet 23:ssa todetaan että sukuelinten silpominen tapahtuu joko keittiöveistä, lasin palaa, partaterää tai terävää kynttä käyttäen. Toimenpide tehdään lähes aina ilman kipulääkkeitä tai nukutusainetta. Naisten sukuelinten silpominen liittyy hyvin tiiviisti kulttuurilliseen tai uskonnolliseen traditioon. Maissa, joissa toimenpidettä harjoitetaan hyvin monet naiset kokevat, että heidän täytyy läpikäydä operaatio ollakseen hyviä musliminaisia. Monet kokevat, että naisten sukuelinten silpominen liittyy nimenomaan naisten alistamiseen.

 

On hyvin haasteellista käydä naisten sukuelinten silpomista vastaan, mikäli uskonnon kytköstä toimenpiteeseen pyritään väheksymään tai kieltämään. Olen keskustellut ja lukenut uutisia aiheesta paljon ja hyvin usein uskonto mainitaan joko osittain tai ei ollenkaan. Kun uskonnosta on mainintaa, se sivutetaan hyvin nopeasti vastaamatta kysymykseen, liittykö toimenpide islamiin. Hyvänä esimerkkinä Helsingin Sanomien uutinen (Tommi Hannula 14.10.2016), jossa todetaan: ”Tyttöjen ympärileikkaus yhdistetään usein islamiin, vaikka se on islamia vanhempi ja ennen kaikkea aluesidonnainen tapa, jota esiintyy myös kristittyjen keskuudessa.” Vaikka naisten sukuelinten silpominen onkin islamia vanhempi traditio, ei se tarkoita, etteikö islamilla olisi tekemistä sukuelinten silpomisen kanssa ja etteikö sitä harjoitettaisi muslimien keskuudessa. Mikäli naisten sukuelinten silpominen olisi kiellettyä islamissa, ei sitä harjoitettaisi laajasti muslimien keskuudessa kuten somalien tai egyptiläisten, joista suurin osa on silvottu. Jos toimenpide olisi yksiselitteisesti kiellettyä islamissa, eivät monet maailman silvotuista naisista olisi muslimeja.

 

Monet muslimit saattavat olla liittämättä tyttöjen sukuelinten silpomista islamiin sillä ettei siitä ole mainintaa Koraanissa. Kuitenkin hyvin moni näistä muslimeista pitää poikien ympärileikkausta osana uskonnollista perinnettä ja pakollisena, vaikkei myöskään poikien ympärileikkauksesta ole mainintaa Koraanissa. Perimätiedossa on maininta niin tyttöjen sukuelinten silpomisesta että poikien ympärileikkauksesta, ja silti vain poikien ympärileikkauksia puolustetaan hyvin laajasti ja julkisesti muslimien keskuudessa, mutta islamin yhteyttä naisten sukuelinten silpomiseen kielletään. Miksei johdonmukaisesti puolusteta samalla naisten sukuelinten silpomista? Nähtäväksi jää, aletaanko joskus tulevaisuudessa – kun keskustelu poikien ympärileikkauksesta kiihtyy – kieltämään uskonnon suhde poikien ympärileikkaukseen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tee googlehaku "fgm islam" ja lue artikkelit.

Käyttäjän SeSo kuva
Seida Sohrabi

Aika mielenkiintoinen argumenttiperuste: netin googlehaku. Itsellä kuitenkin on akateemista tietoa tästä aiheesta ja olen tutkinutkin asiaa, kuten kirjoituksestani näkyy. Taustalla on myös henkilökohtaista tietoa ja osaamista.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #5

Ja tuota akateemista tietoa ei ole netissä? Ihan hyvä jos olet perehtynyt aiheeseen. Toivottavasti vain se ei saa sinussa aikaiseksi sellaista asennetta, että sinulla ei muka olisi enää mitään uutta opittavaa tästä aiheesta.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Nähtävästi tietät aiheesta aika paljon. Olen saanut käsityksen, että naiset suorittavat tyttöjen "operaatiot". Onko totta?

Ja kuinka vahvana näet riitin merkityksen lähinnä "naisistumisriittinä"?

Vai onko tämä inhottava tapa lähinnä miesvetoista? Ideana ei ole tehdä asiasta sukupuolikysymystä. Olen katergorisesti ainakin "operaatioita" vastaan oli kyseessä pieni tyttö tai poika.

Käyttäjän SeSo kuva
Seida Sohrabi

En osaa sanoa tuohon niin paljoa kuin, että kyllä uskoisin näin ja ymmärrän niin, että jotkut tosiaan perustelevat tuota naisistumisriittinä. Mutta kuten moni jo otti esille ja ihan järjellisestikin sitä miettien, niin kyseessä on loppujen lopuksi keino alistaa naista ja orjuuttaa tämän seksuaalisuus siinä samalla.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Tarkoitin sitä lähinnä, että tuosta ikeestä pääsemiseksi osaltaan työ naisten keskuudessa on myös merkittävää, koska he toimenpiteet suorittavat ja osaltaan tapaa periyttävät siinä missä miehetkin. Ei tule tässäkään asiassa väheksyä sitä mikä on naisten rooli tässä kulttuurin ilmentymässä.

Aina ei tule siis sokeasti laittaa ihan kaikkea alistavien miesten piikkiin, vaikka se aiheellista on patriarkaaisissa kulttuureissa. Vanhoillisuus, pysähtyneisyys ja umpimielisyys elää molemmissa sukupuolissa. Tämä on tärkeää huomata jos mielitään asian tilaa parantaa.

Verrokki voisi olla esimerkiksi kaukoitäinen naisten jalkojen sidonta, jota toteutettiin miesten mielyttämiseksi, mutta vahvassa se lieni naispiireissä myös koska sille oli muodostunut arvoa.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri Vastaus kommenttiin #15

"Vanhoillisuus, pysähtyneisyys ja umpimielisyys elää molemmissa sukupuolissa. Tämä on tärkeää huomata jos mielitään asian tilaa parantaa."

Naiset, jotka silpomisen suorittavat, ovat ympäristönsä ehdollistamia, ehkä tiedostamattaankin, ja siirtävät julman perinteen singnaalina hyvästä ja alistuvasta naisesta seuraaville sukupolville.

Tässä perinteessä häviävä osapuoli on nainen, joten eikö paremman elämälaadun "singnaalin" tulisi lähteä naisten aloitteesta, yhdessä miesten kanssa?

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama Vastaus kommenttiin #18

Yhteinen asia on joka tapauksessa. Naisen seksuaalielimet ovat molempien sukupuolten sekä ihmisyyden onni, ilo ja autuus.

Kaimaar jumala tai mikä vaan on ne tarkoituksella luonut. Toki ihminen saa jotain mikä ei toimi kuten tarkoitettu korjata. Kuten esimerkiksi poikien kohdalla terveydellisin syin suoritetut ympärileikkaukset.

Käyttäjän SeSo kuva
Seida Sohrabi Vastaus kommenttiin #15

Naisilla on suuri, ellei suurin rooli toimenpiteen lopettamiseksi. Ja kyllä, naiset tätä usein tekevät ja vaativat. Että ei se mies yksin ole paha. Ihmisitä sukupuolesta riippumatta löytyy paljon pahuutta.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #15

Jossain mielessä tämä ehkä vertautuu naisten suhteeseen synnytyskipuihin ja niiden lievittämiseen?
Naisethan pääosin ovat kansan parissa toimineet lapsenpäästäjinä .
Nähneet sen kipuhelvetin kuin myös riskit.
Näkeminen on ollut miltei yhtä kamalaa kuin kokeminen.

Kuitenkin muutosvastarinta synnytysten hoidossa on ollut valtavaa.
Kipuja on pidetty todella riittinä ja kuolemanvaaran kohtaamista jalostavana.

Mitkä tahansa syyt alunperin ovat tämän silpomisriitin ovatkin kehittäneet - ja kumpi tahansa sukupuoli-
se väistämättä on synnyttänyt sukupolvissa vastaavan kierteen.
Yhteinen kokemus naiselämästä äidin ja isoäidin kanssa .

Kun päämotiiviksi saadaan seuraavien sukupolvien säästäminen näiltä kärsimyksiltä - aivan kuin sietämättömässä synnytyskivussakin on saatu - päästään voitolle.

Ps. E n rinnasta luonnollista synnytystä silpomiseen.
Puhun vain suhteesta traditioon tuskan lieventämisessä.
Tuskan velvoite uskonnon määrittämänä liittyy myös synnytykseen : " Kivulla sinun pitää lapsesi synnyttämän" ja kivunlievitystä on pidetty kapinana Jumalan säätämystä vastaan.

Risto Salonen

Naisen silpominen tarkoittaa naisen alistamista. Miesten huono itsetunto ja naisen menettämisen pelko toiselle miehelle tuntuu olevan pääsyy.
Miksi tuhansia vuosia vanha tapa on voimassa. Eihän elämä Afrikassa tai Lähi-idässäkään ole enää samaa kuin silloin.
Ei voi nykyaikana perustella mitenkään.

Käyttäjän EliasRantanen kuva
Elias Rantanen

Šeida Sohrabi. Kiitos blogista. Ehdottomasti asia on niinkuin kirjoitit. Perustelit sen riittävästi ja perusteellisesti. Mielestäni kansallisvaltioiden tulisi lainsäädännössään kriminalisoida tyttöjen, naisten sukupuolielinten silpominen monistakin perustelluista syistä.

Yksi syy: kaikilla ihmisillä on yhdenmukainen ihmisarvo sellaisena kuin on syntymästään saakka ollut. Useimmissa tapauksissa naisten ja tyttöjen kohdalla sukuelinten silpominen liittyy alistamiseen riitinomaisesti.

Toinen perustava syy terveydelliset seuraukset, jotka lankeavat sosiaalisesti terveydenhoitojärjestelmän hoidettavaksi ja maksettavaksi komplikaatiossa, jotka usein seuraavat yksityisestikin tapahtuneesta sukuelinten silpomisen puoskaroinnista. ym. syyt.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Šeida Sohrabi. Kiitos blogista. Ehdottomasti asia on niinkuin kirjoitit. Perustelit sen riittävästi ja perusteellisesti. Mielestäni kansallisvaltioiden tulisi lainsäädännössään kriminalisoida tyttöjen, naisten sukupuolielinten silpominen monistakin perustelluista syistä."

Tulitko ajatelleeksi, että jos tyttöjen, naisten sukupuolielinten silpominen seuraa suoraan islamista (niinkuin blogisti tuntuisi vihjailevan), niin silloin kantasi edellyttäisi islamin kieltämistä kansallisvaltioissa?

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

"....edellyttäisi islamin kieltämistä kansallisvaltioissa?"

Nyt Janne kyllä heittäytyy tyhmäksi. Islam voi päivittyä humaanisemmaksi siinä missä isoveljensä kristinusko.

Laitan sulle, kun humaaniksi olen sinut huomannut, linkin jonka olen tänne usariin tuhannesti laittanut, että ihmiset ymmärtäisivät ettei kyseessä ole islamin kieltäminen vaan kehittäminen" jumalan katseen kestäväksi", eli humanistiseksi.

"Häpeällistä hiljaisuutta Ruotsissa ja Euroopassa on tarjolla niille vahvoille musliminaisille, jotka asettuvat islamissa esiintyvää sortoa vastaan. Euroopan suppusuiset feministit vannovat suvaitsevaisuuden ja ymmärryksen nimiin, kun kymmenet tuhannet naiset elävät orjuudessa, väittää islamin uudistumisen tarpeesta kirjaa kirjoittava valtiotieteilijä Lisbeth Lindeborg." http://rahmispossu.net/2012/04/24/suvaitsevaisuus-...

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri Vastaus kommenttiin #35

Puistattavaa luettavaa tuo kommenttisi linkki. Mitään rikostakaan ei ole tapahtunut koska kulttuurirelativismi...

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard Vastaus kommenttiin #38

Rikos ihmisyyttä vastaan on tapahtuntut. Orjuus.
Vaikea pala relativisti-feministeille, vaikka olisi oiva tilanne näyttää olemassaolonsa tarkoitus naisasian edistäjinä kulttuurista riippumatta. Oma moka kun eivät ole enää mistään kotoisin.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kyllä ihmisarvoa loukkaavat ja väkivaltaiset menettelyt voidaan kieltää uskontoa kieltämättä.
Sanktioissa pitää tietenkin ottaa huomioon myös niiden mahdolliset kohtuuttomat seuraukset.
Eikä ihmisarvon loukkaamisena voida ruveta pitämään esim pukeutumista tai hiustyylejä.
Silpomisessa on kuitenkin kyse yksiselitteisestä väkivallasta ja peruuttamattomasta fyysisestä vammasta.

Käyttäjän SeSo kuva
Seida Sohrabi

Kiitos Rantanen ja juuri näin se onkin mitä sanoit!

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

Ei pitäisi väheksyä myöskään poikien silpomista. Toisin kuin kirjoitit, esinahka ei ole todellakaan "vain nahkaa".

http://ehja.sexpo.fi/materiaali/tietoa-esinahasta/

Jos lääketieteellistä syytä ei ole, penisten silpomisesta on pelkästään haittaa miehelle.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Toisaalta peniksen ympärileikkauksen rinnastaminen tyttöjen ympärileikkaukseen on jälkimmäisen operaation aika rankkaa vähättelyä. Sen verran eri kaliiberin toimenpiteestä on kyse tyttöjen kohdalla. Tästäkin syystä on aivan ymmärrettävää, ettei poikien ympärileikkaukseen ole länsimaissa puututtu tähän asti yhtä herkästi. Näiden rinnastamisessa tulisi siis olla aika varovainen.

Käyttäjän SeSo kuva
Seida Sohrabi

Tanhuva, tarkoituksena ei missään nimessä ole puolustaa miesten ympärileikkauksia. On kuitenkin niin, että fgm ja poikien leikkaaminen ovat hyvin eri asioita lihallisesti. Jopa fgm:nkin sisällä on hyvin erilaisia tapoja. Toiset leikkaa kaiken pois naiselta, kun taas toiset vain huulet. Variaatioita naisten fgm on monia. En halua vähätellä poikien ympärileikkauksia, se ei ole tarkoitukseni.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tyttöjen/naisten ympärileikkaus ei kuulu islamiin yhtään sen enempää kuin noitien polttaminen roviolla kuuluu kristinuskoon.

Muslim Council of Britain says female genital mutilation is 'un-Islamic

"FGM is not an Islamic requirement. There is no reference to it in the holy Qur'an that states girls must be circumcised. Nor is there any authentic reference to this in the Sunnah, the sayings or traditions of our prophet. FGM is bringing the religion of Islam into disrepute."

Puheet siitä, että tyttöjen/naisten ympärileikkaus olisi islamiin kuuluva asia, ovat silkkaa vihanlietsontaa muslimeja kohtaan ja ihmisten harhauttamista sen suhteen, missä meidän yhteiskuntamme todelliset ongelmat ovat. Tämä sopii tietysti mitä mainioimmin Kokoomuksen agendaan.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Naisen seksuaalisuuden kontrolloilla - jolla on erilaisia muotoja eri kulttuureissa - on tutkitusti juuret uskonnoissa. On eri asia, jos tieto siitä, ei enää tänä päivänä kuulu googlen tietokantaan.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Voi voi.
Kyllä aika kauas aikaan ennen meidän tuntemiamme uskontoja saadaan silloin mennä..
Eivätkä nämä tendenssit ole olleet tuntemattomia tai loppuneet uskonnottomissakaan yhteiskunnissa.

Kyllä kyse taitaa olla sukupuolten dynamiikan suhteesta yhteiskunnan / yhteisön kehitykseen?
Islam on niin nuori ilmiö, että se nyt ei edes teoriassa ole voinut näitä " aiheuttaa".

Se, että jostain näin julmasta menettelystä tulee kulttuurin olennainen osa, on tietysti eri asia.
Ja vielä pahempi, jos se liitetään syvimpään ja pyhimpään ihmisessä, hänen uskoonsa.
Mutta usko ei ole ilmiön " syy".

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri Vastaus kommenttiin #49

Helena Solin: "voi voi."

Vähän alentuva asenne? Jos haluat selvittää uskontojen alkuperää ja niiden vaikutusta sukupuoliin, niin lue sosiologi Emile Durkheimin varhaisinta tutkimusaineistoa. Durkheim on myös yksi kulttuuriantropologian auktoriteeteista.

Naisen seksuuaalisuuden kontrollilla on pitkät juuret. "Usko" sinänsä ei ole ilmiön "syy", vaan ihmisen luomat uskonnot.

http://demoni.puheenvuoro.uusisuomi.fi/188935-silp...

Eero Mattila

#16 Eikä ristiretket kuulu kristinuskoon, kun kaikki kristityt eivät olleet retkellä... Herää hyvä mies;-)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mitä perusteita sitten näille toiminnoille löytyy miesten ja naisten kohdalla? Kulttuurillisesti ja uskonnollisesti.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Olisi mielenkiintoista tietää miten arabisosialismin aikaan naisten sukuelinten silpomiseen suhtauduttiin toisaalta Libyassa, Egyptissä, Syyriassa ja Irakissa, ja toisaalta Tansaniassa ja Somaliassa.
Ottivatko näiden maiden johtajat tai yleensä hallintoviranomaiset - tai hallitsevat puolueet - mitenkään kantaa asiaan tuona ajanjaksona, lähinnä 1960- ja 1970-luvuilla?

Käyttäjän PiaJardi1 kuva
Pia Jardi

Miksi tyttöjen sukuelinten silpominen ei ole levinnyt Islamin mukana samoin kuin poikien? Mieheni joka on Marokosta, ei ollut edes koskaan kuullut asiasta ennen kuin Suomeen tuli somalialaisia ja asiasta aloitettiin keskustelemaan täällä. Toisekseen tyttöjen silpomisen levinneisyys löytyy helposti.

Tässä löytyy linkki THL:n sivuille, missä kartta esiintyneisyydestä.

https://www.thl.fi/fi/web/seksuaali-ja-lisaantymis...

Käyttäjän SeSo kuva
Seida Sohrabi

Koska moni tietää, että sitä on hyvin vaikea perustella länsimaissa. Se on niin raaka toimenpide, ettei sitä ikinä hyväksyttäisi täällä oli perusteen mikä ideologia tai kulttuuuri tahansa.

Käyttäjän PiaJardi1 kuva
Pia Jardi

Tuskin olisi estänyt sitä leviämästä islamin leviämisen aikoina, jolloin ei ollut edes käsitettä länsimaat. Eikä kyllä tietokaan levinnyt maista toiseen kuten nyt. Eli vähän huono perustelu. Toisekseen sitä ei harrasteta lähi-idässäkään, joka kuitenkin islamin syntysija. Kartasta selvästi näkee että tapa on saharan etelänpuoleisen afrikan traditio, joka levinnut vain pienelle kaistaleelle, jossa asuu muslimeja kristittyjä sekä varmaan muitakin

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri Vastaus kommenttiin #29

Kartan teksitistä lainaus:

"Tyttöjen ja naisten ympärileikkausta esiintyy Lähi-idässä myös Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa ja Aasian alueella Indonesiassa, Malesiassa ja Thaimaassa. Perinnettä harjoittaa myös Dauri Bohra -niminen muslimiryhmä, joka asuu Intiassa ja Pakistanissa. Edellä mainituilta alueilta ei ole saatavilla tarkkoja kansallisia arvioita lukumääristä."

Äärijärjestö ISIS on erään uutistiedon mukaan, ilmoittanut infibuloivansa kaikki naiset Irakissa nuorista aina 45 - vuotiaisiin asti.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Marokko on jo maantieteellisesti eristäytynyt saareke valtaislamista ja sen tavoista. Atlas-vuoristo on toiminut luonnollisena esteenä ja eurooppalaiset vaikutteet ovat olleet merkittävät.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Pekka, Marokosta etelään ja kaakkoon on valtioita missä FGM on tunettua, Malissa jopa yleistä. Mutta kyllä, espanjalaisella ja ranskalaisella vaikutuksella saattaa olla osuutensa. Tai sitten FGM ei liity Maghreb-alueen traditioon, mutta sen sijaan liittyy Saharan eteläpuoliseen koska juuri Mali.

Käyttäjän PiaJardi1 kuva
Pia Jardi

Ei ole myös tapana esim saudeissa ja monessa muussa lähi-idän maassa. Linkistä löytyy tietoa minkä laitoin aiemmin

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Etiopiassa muslimien osuus väestöstä on noin kolmannes. Kuitenkin FMG:n esiintyvyys Etiopiassa on melkein kolme neljäsosaa, eli tapa on yleinen myös kristittyjen väestönosien keskuudessa.

Keniassa muslimeja on noin 10 prosenttia väestöstä. FMG-esiintyvyys on 27 prosenttia.

Toisaalta Pohjois-Afrikassa ei tyttöjen silpomista esiinny muualla kuin Egyptissä, vaikka islam levisi länteen, Iberian niemimaalle saakka, hyvin nopeasti valloitussotien aikana. Ja toisaalta pitää muistaa että islam sai jalansijansa nykyisen Somalian alueella hyvin varhain, jo profeetta Muhammedin aikana.

Käyttäjän SeSo kuva
Seida Sohrabi

Aiotko kieltää sen, mitä hadithin mukaan Mohammad sanoi Medinassa fgm harjoittavalle naiselle? On mielenkiintoista kuinka esimerkiksi sinä perustelet fgm:n kuulumattomuutta islamiin, sillä, ettei lähi-idässä kuulemma moni sitä harjoita ja sitten toisissa tapauksisa kun itseä hyödyttää perustellaan islamin tekstillä. Joissain tapauksissa perustellaan asioita, muslimeilla, eli tavallisilla ihmisillä. Eli toisinsanoen asioita argumentoidaan köyhäesti mikä sillä hetkellä itseä hyödyttää. Minua ei kiinnosta niinkään mitä yksittäinen muslimi tekee, hyvää tai pahaa tai mitä jokin itseänsä islamilaiseksi maaksi kutsuva harjoittaa. Se ei ole pääasia perustellessa asioita islamin uskossa. Vaan nimenomaan islamin tärkeimmät teokset eli Koraani ja hadith määrittää sen mitä islam on. Oletko tästä eri mieltä?

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #32

Minä kun en ole muslimi, en voi pitää hadithia historiankirjoituksena vaan kiinnostavana kokoelmana mitä voi tarkastella lähdekriittisesti ja muihin saatavilla oleviin tietoihin vertaillen. Aivan samoin sinä tarkastelisit Idän Kirkon traditiota, ulkopuolelta käsin, ei ortodoksikristittynä.

Nyt tässä tapauksessa en perustele asiaa lainkaan islamin teksteillä vaan melko yksinkertaisella päättelyllä katsoen tradition yleisyyttä ennen kaikkea Afrikassa. Etiopia on yksi vanhimmista kristillisistä valtioista. Vielä tätäkin vanhempi on Egyptin koptikirkko ja sen perinne. Vajaa kaksi tuhatta vuotta vanha. Nyt kuitenkaan en näkisi mitään syytä yhdistää alkukristillisyyttä siihen että FGM on Egyptissä varsin yleistä, toisin kuin naapureissaan idässä ja lännessä. Sen sijaan katsoisin Itä-Afrikkaan ja ottaisin huomioon ikiaikaisen orjakaupan, sen reitit.

Käyttäjän PiaJardi1 kuva
Pia Jardi Vastaus kommenttiin #34
Käyttäjän SeSo kuva
Seida Sohrabi

Aiotko kieltää sen, mitä hadithin mukaan Mohammad sanoi Medinassa fgm harjoittavalle naiselle? On mielenkiintoista kuinka esimerkiksi sinä perustelet fgm:n kuulumattomuutta islamiin, sillä, ettei lähi-idässä kuulemma moni sitä harjoita ja sitten toisissa tapauksisa kun itseä hyödyttää perustellaan islamin tekstillä. Joissain tapauksissa perustellaan asioita, muslimeilla, eli tavallisilla ihmisillä. Eli toisinsanoen asioita argumentoidaan köyhäesti mikä sillä hetkellä itseä hyödyttää. Minua ei kiinnosta niinkään mitä yksittäinen muslimi tekee, hyvää tai pahaa tai mitä jokin itseänsä islamilaiseksi maaksi kutsuva harjoittaa. Se ei ole pääasia perustellessa asioita islamin uskossa. Vaan nimenomaan islamin tärkeimmät teokset eli Koraani ja hadith määrittää sen mitä islam on. Oletko tästä eri mieltä?

Käyttäjän PiaJardi1 kuva
Pia Jardi

Ympärileikkaus on faaraon aikainen tapa jota harjoitetaan tietyillä alueilla. Ihmiset kulkivat afrikasta lähi-itäänkin. Jos et itse ole muslimi tuskin tiedät hadithin alkuperää. Se oli myös aikaa kun suurin osa ihmisistä oli muita kuin muslimeita Medinassa. Ei alkoholiakaan tai muita myöhemmin kiellettyjä asioita heti lopetettu. Jos et tunne hadithien kontekstia niitä tuskin kannattaa ottaa irrallisina totuuksina. Koraanissa ei mainita ympärileikkauksesta edes poikien, mutta kehoitetaan seuraamaan profeetojen esimerkkiä. Poikien ympärileikkaus on sunna eli vahvasti suositeltava, mutta ei vie pois islamista jos sitä ei ole tehty, toisin kuin juutalaisilla.
Tietämättömyys on vaarallista ja varsinkin jos yrität saada ääniä näillä kirjoituksilla jotka eivät edes kuulu kunnallispoliitikkaan vaan valtiolle. Onneksi tyttöjen ympärileikkaus on kielletty suomessa ja sen tekijää tai vanhempaa joka lähettää tyttönsä ulkomaille leikattavaksi rangaistaan. Itse uskon suomen oikeuslaitokseen tässä ja jokainen joka tietää että joku tyttö vaarassa on velvollisuus tehdä ilmoitus poliisille.

Käyttäjän SeSo kuva
Seida Sohrabi

"Jos et itse ole muslimi tuskin tiedät hadithin alkuperää."

Tämä on sama kuin sanoisi, että jos et ole natsi, niin tuskin tiedät natsismin alkuperää.

On mieleniintoista sinulta sanoa, että poikien leikkaaminen on sunna ja suotavaa, muttei tyttöjen. Yrität selkeästi kieltää sitä kuinka vahvasti fgm liittyy islamiin ja syihin fgm:ään muslimimaissa, vaikka se onkin islamia vanhempi traditio. Olen toki samaa mieltä kontekstista. Siitä, että nämä teokset ovat oman aikansa ilmentymiä ja otettava tutkintaan historiallisena teoksena eikä minään Jumalan tahtona. Jos uskonto on peruste moraalille, on silloin moraalimme hyvin köyhällä pohjalla. Silloin ihmiseltä viedään ajatteleminen.

Käyttäjän PiaJardi1 kuva
Pia Jardi

Mielenkiintoista että mielestäsi moraali on köyhällä pohjalla jos se perustuu uskontoon. Mihinkä luulet suurimman osan maailman moraalista pohjautuvan, ateismiinko? Tutki historiaa ja mieti kuinka paljon maailmassa on enemmän uskovia ihmisiä kuin uskottomia, niin ehkä voit laskea 1+1=2, moraalikoodisto kumpuaa uskonnoista niin täällä kuin muuallakin. Se että maailma on täynnä sairaita ihmisiä ei johdu uskontojen huonosta moraalista vaan ihan muusta.

Vesa Nevalainen Vastaus kommenttiin #41

Tuossa on selkeä paradoksi. Moraalikoodisto siis kumpuaa mielestäsi uskonnoista, mutta jos se kyseisen uskonnon moraalikoodisto sisältääkin pahuutta, väkivaltaa, pedofiliaa, pakkoavioliittoja, kunniamurhia, silpomisia ja kirjoituksia sekä kehoituksia niihin, niin silloin se ei enää niiltä osin kumpuakaan enää uskonnosta se moraalikoodisto, vaan sairaasta yksilöstä?
Julistat tuossa huomaamattasi Islamin kirjoituksia kirjallisesti tulkitsevat henkilöt sairaiksi ihmisiksi. Olen samaa mieltä. Islamin uudistukset ovat tarpeellisia, jos mielitään millään tavalla koskaan sopeutua toisiimme.
Hyvä, että sentään tuomitset silpomiset kuitenkin. Kiitos siitä.
Minä haluaisin nuo huivit ja hunnut myös pois Suomesta ja lisäksi kristitylle miehelle mahdollisuuden avioitua muslimin kanssa, tasa-arvoisesti.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard Vastaus kommenttiin #41

Siksi maailmassa on niin paljon moraalittomutta ja kurjuutta, koska takapajuiset uskonnot estävät henkisen kehityksen.
Sinunkin, Pia Jardi, pyhän kirjansa ulkoa lukeneet uskonsisaresi hurraavat raiskatun tytön ruoskintaa Allahin tahtona ja Homot roikkuu pylväissä koska heidän hirttäjänsä on ehdollistettu alistumaan vallanhimoisille uskonoppineille.

Verettömässä luontouskonnossa elelevä Pohjola joutui alistumaan verisen kristinuskon miekan alle vain vähäksi aikaa, ja nyt me irstaillaan ja ollaan taas kuin ellun kanat ja kristinuskosta on poimittu vain rusinat päältä. Pohjolan valo on valaissut myös suomen sunni-tataarit ja niinpä se tulee ajan mittaan vapauttamaan uudet tulokasmuslimitkin orjuuttavan uskonharjoittamisen ikeestä.

Make love not war. Peace.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo
Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

Erinomainen analyyttinen kiihkoton blogi.

Mielenkiintoista on tämä kommentoijien yritys valkopestä islamin rujoja puolia.

Samat ihmiset jopa väittävät, että terrorismilla ja islamilla ole yhteyttä. , raukat ovat "syrjäytyneitä", "yksittäistapauksia".

Käyttäjän PiaJardi1 kuva
Pia Jardi

Jos mielestäsi kuuluu islamiin niin sitten kuuluu myös kristinuskoon tai muihin uskomuksiin joita alueella missä naisten ympärileikkauksia tapahtuu. Ei mitään eroa.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Kristinusko kuten islam ja juutalaisuus on samoilta kulmilta kotoisin, uhoavia ja väkivaltaisia veljesuskontoja, kukin sitten lähtökuopistaan kesyyntynyt siellä minne väkivalloin levinnytkin, paitsi nyt islam on vaihteeksi tapetilla kesyttömyytensä vuoksi.

Pohjolan luontouskonnoissa ei veriuhreja harrastettu eikä naisia silvottu. Kaikenlaiset noitaroviot tulivat yllämainittujen veljesten ideologian mukana. Kuin Dostojevskin Karamazovin veljekset.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Jonkun kohdalla terrori liittyy islamiin, toisen kohdalla natsismiin tai kansalliskiihkoon tai nihilismiin.
Jossain ympärileikkaus liittyy islamiin, jossain kristinuskoon tai johonkin muuhun uskontoon.
Vastaavia kidutusriittejä ( myös pojille) tunnetaan esim intiaanilkulttuureista.

Silpomista ei voida selittää islamilla eikä sitä voida lopettaa kieltämällä islam.
Se voidaan kieltää vain itsenään, väkivaltana.
Siinä kaikki.

Tämä jatkuva jankuttaminen islam - yhteydestä ei taatusti ainakaan vähennä ilmiötä,
mutta voi aikaansaada kyllä kivoja ennakkoluuloja lisää .

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset